“FN-anbefalinger har givet os ekstra argumenter”
I sidste uge modtog Danmark flere anbefalinger fra FN om at forbedre LGBTI-rettighederne. “Et ekstra værktøj, der giver vægt i den politiske proces,” kalder LGBT Danmark anbefalingerne.
Det er ikke tilfældigt, at mange af anbefalinger på LGBT-området ved sidste uges menneskerettighedseksamen stemmer overens med LGBT Danmarks egne anbefalinger. Organisationen har nemlig rendt ambassader og FN-repræsentationer i Geneve på dørene i tiden op til FN’s såkaldte UPR-proces, der er en eksamination af menneskerettighedstilstanden i Danmark.
“UPR er et redskab, vi kan bruge til at ændre lovgivningen, så vi er meget glade for, at flere lande har taget vores anbefalinger med videre i systemet,” siger forperson i LGBT Danmark, Søren Lauersen til Out&About.
Han fremhæver to af anbefalingerne som særligt betydningsfulde. I dag er det kun muligt for danskere over 18 år at få juridisk kønsskifte. Derfor anbefalede Holland i sidste uge, at danske børn og unge under 18 år får adgang til frit juridisk køn, som man har i i Malta, Holland og muligvis snart Norge.
“Det er en meget enkelt procedure, som vi ikke kan se, hvorfor der skal være begrænsninger på. Danmark bør følge trop og respektere unge transpersoners integritet,” siger Søren Lauersen, der også glæder sig over, at flere lande har peget på behovet for bedre beskyttelse mod diskrimination på grund af seksuel orientering, kønsidentitet og kønsudtryk.
For eksempel anbefaler Bulgarien, at Danmark får bedre beskyttelse mod diskrimination også udenfor arbejdsmarkedet. Det anbefaler både Sydafrika, Columbia og Bulgarien.
“Vi er er ret pikerede over, at den danske lovgivning ikke rummer nogen specifik beskyttelse af diskrimination på baggrund af kønsidentitet og kønsudtryk. Vi vil gerne have en mere præcis lovgivning, så det ikke bliver fortolket under seksuel orientering, for det er meningsløst,” fortsætter forpersonen.
At anbefalingerne kommer fra lande som Serbien, Bulgarien og Colombia, som nogle måske umiddelbart ikke opfatter som LGBT-frontløber, gør kun opfordringen ekstra værd at tage til efterretning, mener Søren Lauersen.
“Det er faktisk lande, der har bedre diskriminationslovgivning, så de er fuldt berettiget til at kritisere Danmark. Vi kan da utvivlsomt pege på mange andre lande, der kæmper med mere væsentlige krænkelser, men bare fordi Danmark er ‘klassens pæne pige’ betyder det ikke, at vi ikke kan gøre det bedre,” siger han og kalder FN-anbefalingerne for ekstra argumenter og et stærkt redskab i det politiske arbejde.
Så hvad er næste skridt for, at anbefalingerne bliver til virkelighed?
“Vi render politikkerne på dørene og siger: ‘her er flere lande, der banker Danmark i hovedet’. Danmark er forpligtet til at forholde sig til kritikken, så det venter vi på i spænding.”
Danmarks skal officielt svare på Menneskerettighedsrådets LGBT-anbefalinger til juni.