SAMFUND

Eventyr, der sætter fokus på køn og etnicitet

Frederik Villads “12 Eventyr Til Tiden” er illustreret farverigt af Libbe S. Bjerknæs.

Forfatteren Frederik Villads  har med “12 Eventyr til Tiden” skabt en samling originale eventyr, som viser og fortæller om forskellige former for kærlighed, familieformer, etniciteter og køn. Hvor disse ikke er genstand for konflikterne, men blot er en naturlig del af fortællingerne – ligesom de bør være i vores hverdag.

I “12 Eventyr til Tiden” møder vi en familie med to fædre og en mor. Vi møder en fattig dreng, som finder lykken med en prins. Vi møder karakterer med forskellig hudfarve mm. i Frederik Villads fortællinger er der individuelle moraler og tematikker. Måske tidens mest aktuelle børnebog.

“For mig er eventyr noget af det mest fantastiske, der findes. Korte fantasifulde fortællinger, der driver lytteren og læseren ind i en smuk morale, som man kan have med sig altid. Fortællinger, der forhåbentligt kan gøre børnelivet lidt lettere. Hjælpe til i stunder hvor du føler dig forkert eller alene”, fortæller forfatteren Frederik Villads.

Forfatteren Frederik Villads er aktuel med 12 nye eventyr på dansk, som blandt andet behandler emner som køn og familieformer. Foto: Presse

“Som LGBTQ+ person, har det meget længe været en drøm for mig at skabe fortællinger til børn med ordentlig repræsentation. Det er et stort problem, at bøger til børn går langt uden om netop denne form for repræsentation. Jeg er desværre bange for, at det skyldes en frygt for den modstand, det vil møde hos nogle. Det bekræfter i sig selv, hvorfor det netop er nødvendigt at gøre”, tilføjer Frederik Villads.

Så længe, der kan være tvivl om, hvorvidt børn kan opleve indhold med LGBTQ+-personer, bliver de personer anset som både forkerte og andenrangs. Noget børn kan ende med at skamme sig over, mener forfatteren, der i 2017 blev nomineret til årets dramatiker af CPHCulture.

Skabe samtaler

“Jeg håber, at bogen kan være med til at skabe samtaler. Både mellem børn og voksne, men også blandt børn – og blandt de voksne. Lad os tale sammen om de moraler, eventyrerne kommer med, og hvorfor de er vigtige. Lad os tale sammen om de karakterer, som indgår i eventyrerne. Lad os tale sammen om det, vi forstår, og det, vi ikke forstår. Det er sådan, vi nærmer os hinanden”, uddyber Frederik Villads, der senest har han været episodeforfatter på TV 2’s julekalender ’Kometernes Jul’.

“12 Eventyr Til Tiden” er ude nu på Wadskjær Forlag.

Bogen kan du finde her, eller de steder hvor du plejer at købe dine bøger.

Læs også: Copenhagen LGBT+ Guide Forår 2023