OPINION

Er Danish Rainbow Awards for alle?

Værterne Ibi Støving og Abdel Aziz Mahmoud styrede slagets gang ved Danish Rainbow Awards 2020 i Cirkusbygningen.       
Foto: Theis Nybo

Dette er umiddelbare personlige tanker og holdninger fra skriveren selv.

 Af Michael Kristen Kristensen

Onsdag den 30. september løb et stor anlagt og farverigt show af stablen: Danish Rainbow Awards. Det skete med stor god energi. Trods corona-restriktionerne var der en festlig stemning, og underholdningen var skøn og mangfoldig.

Mangfoldig udadtil, men mangfoldig indadtil i miljøet? Indrømmet, jeg har aldrig været til prisuddelingen før, så dette var første gang. Der var overdådige smukke rober, glitter og glimmer, oplagte værter, fantastisk musikalske indslag, gode taler, videoklip, og der skal lyde et stort tillykke til alle vindere – det var og er fortjent. Jeg havde en lækker aften og nød det til fulde.

Men der er et men… for undskyld jeg spørger, er Danish Rainbow Award en københavner-prisuddeling eller en prisuddeling for hele landet? For jeg må indrømme, alt på den anden side af broen var ikke nemt at få øje på, hverken blandt publikum, folkene på den røde løber, prisuddelerne, juryen og de nominerede. Det er svært at se, hvad man har gjort for at få resten af landet med – miljøet uden for hovedstaden.

Naturligt hovedstaden sprudler

Det er naturligt, at en hovedstad sprudler, buldrer og råber. Det er for mig også naturligt, at en hovedstad på mange måder tager førertrøjen på, og derfor tager teten. Det er med til at rykke, og det giver store rollemodeller. Men man skal passe på, at alt dette ikke skygger for alt det andet, der måske er lidt mere stille og ikke har lige så stor adgang til opmærksomhed. Det er en klassisk diskussion, som desværre i denne situation, stadig er aktuel.

Rainbow Business Denmark, der står bag showet, er en forening med barer, butikker og andre virksomheder som medlemmer. Alle medlemmer er lokationer og organisationer i København og omegn. Foreningen har blandt andet til formål: At arbejder for at gøre Danmark og specielt København til en turistmagnet for LGBT-turister fra hele verden.

Det er der som sådan ikke noget galt i, og dette er ikke et direkte angreb på folkene bag. Men når foreningen er så stærk forankret i København, og fokusset er her, hvor skulle viden og input om resten af landet så komme fra. Jeg siger ikke, de er uvidende om det, men ligesom LGBT+ Danmark er i gang med at åbne sig op og aktivt har sat gang i en indsats for at blive en organisation for hele landet, så mangler jeg måske en samme tanke og inddragelse i Danish Rainbow Awards.

Tager juryen ud?

Tager de og/eller juryen (som også alle er forankret på Sjælland) f.eks. ud i landet for at se, hvad der rører sig, inden de bestemmer de nominerede og sammensætter showet? Jeg ved det ærlig talt ikke, men må indrømme, at jeg tvivler på, at det sker. Jeg har som en aktiv del af det aarhusianske LGBT+ miljø i hvert fald ikke stødt på dette.

Jeg er klar over, at f.eks. LGBT+ HUSET i Aarhus vandt prisen for Årets forening. Stort tillykke, men lad os nu være ærlig, der var ikke mange i salen, der anede, hvem de var. Det var lidt sådan stemningen føltes.

Jeg er også klar over, at flere landsorganisationer og landskendte personligheder var til stede, nomineret og vandt, men størstedelen af disse er forankret og har deres virke i København. Det er derfor folkene derfra, der medvirker og repræsenterer, og ikke deres folk i lokalafdelinger rundt om i landet.

Jeg ved fra det aarhusianske LGBT+ miljø, at meget få nominere, for de ser showet som en sjællandsk begivenhed. Det er simpelthen ikke inde i deres tankerække. Da foreningen bag skiftede navn, var det med formål at få hele Danmark med, desværre er de ikke kommet i mål, og det er blevet ekstra vigtigt, nu showet vises på TV2 Zulu.

Showets formål

Som provinsbeboer (og nu putter jeg selv i kasser, det skal vi generelt væk fra og i stedet være et vi) kunne der nok også deltages mere aktivt. Ting går begge veje. Men det vigtige spørgsmål er, hvordan får man lavet en større bro imellem LGBT+ miljøet på tværs af landet. Er det ikke showets formål?

Kunne man tænke, at showet næste år blev afholdt i f.eks. Aarhus? Eller hvad med Odense? Fanø? Kolding? Hvad tænker I, Zulu?

Nu skal det ikke blive en dem og os ting. Alt kan også hurtigt blive meget skarpt sat op, og der er nuancer.

Jeg må bare indrømme, at dette var den følelse og umiddelbare undren, jeg gik der fra med. Jeg har i virkeligheden nok bare et stort ønske om og havde en tro på, at Danish Rainbow Awards virkelig var DANISH Rainbow Awards.

Når alt dette er sagt, så tak, for et forrygende aften og show, længe leve mangfoldigheden og LBGT+-miljøet – i hele landet.

Læs også: Her er alle vinderne

Hvem er Rainbow Business Denmark? Læs mere her.