SAMFUND

Belgien får transkønnet minister

Petra de Sutter er Europas første åbne transkønnede vicepremierminister.  Foto: Petradesutter.be

Petra De Sutter hedder Europas første åbne transkønnede minister. Hun er netop udnævnt som en af Belgiens vicepremierministre.

Belgien, der efter 16 måneder endelig har fået en nu regering, bliver det første land i Europa, der udnævner en åben transkønnet minister.

En begivenhed, der ifølge avisen The Brussels Times næsten er gået ubemærket hen i både Belgien og resten af Europa.

”Jeg er stolt over, at man i Belgien og i de fleste EU-lande ikke er defineret af sin kønsidentitet, og at det slet ikke er et emne. Jeg håber, at min udnævnelse til minister og vicepremierminister kan udløse en debat i lande, hvor det ikke er tilfældet” skriver Petra De Sutter på Twitter.

Hos den danske ligestillingsminister, Mogens Jensen vækker udnævnelsen også glæde.

”Det er mig en stor glæde, at min gode ven og kollega Petra de Sutter er udnævnt som ny vicepremierminister i Belgien, skriver den danske ligestillingsminister på Facebook.

Han kender de Sutter fra arbejdet i Europarådets parlament, hvor de har samarbejdet gennem en årrække.

Den danske socialdemokratiske politiker roser især de Sutters ihærdige arbejde for minoriteters muligheder og rettigheder

En af syv vicepremierministre

Petra De Sutter, der repræsenterer det flamske parti De Grønne, er uddannet gynækolog. Senest har hun dog repræsenteret hjemlandet i Europa-Parlamentet.

De Sutter bliver ud over vicepremierminister også minister for offentlige virksomheder. Belgiens nye regering er sammensat af hele syv partier, der alle får en vicepremierminister. I spidsen for den nye regering står den tidligere belgiske finansminister Alexander De Croo.

Læs også: Vil forbyde transkvinder at spille rugby

Læs mere om transkønnedes muligheder og rettigheder i Danmark her.