SAMFUND

En mors ihærdighed skaber regnbuer i Odder

Centralhotellet i Odder danner “Basen” om den første Odder Pride på lørdag den 11. juni.

I den mindre by Odder, imellem Aarhus og Horsens, er der på lørdag d. 11. juni Pride. En Pride, der er skabt af en mors kærlighed til sin datter og retten til at være, den man er.

Byen i Kystlandet har en gang i  måneden en LGBT+ cafe startet af Randi Krog, i støtte til sin transkønnede datter. Udover familiens personlige rejse, har Randi Krog også offentligt fortalt, at hun som forældre valgte at følge  T-gruppen på Cafe Sappho i Aarhus. Her oplevede hun de forskellige fortællinger og vigtigheden i, at der er trygge fællesskaber.

Det skulle der også være i Odder. Derfor blev cafeén på Centralhotellet i midtbyen, startet op.

Sidste år ville gruppen, som kommer på stedet, gerne have deltaget i Aarhus Pride. Men desværre var den helt store begivenhed aflyst og kun et mindre fandt sted. I Odder blev der i stedet for turen til Aarhus skabt en mini privat Pride  i baghaven hjemme hos Randi Krog. Den begivenhed satte gang i nye tanker.

”Tanken om Odder Pride opstod i kølvandet af ‘Regnbue Cafe’, som er en månedlig pop-up cafe for LGBTQIA-miljøet i Odder og omegn. Egentlig var tanken, at holde det i noget mindre regi, end det, det nu er blevet til. Men da ansøgning om kulturpuljemidler blev sendt afsted, henvendte kommune og Udvikling Odder sig, og mente, at PRIDE var så vigtig en begivenhed, at de gerne ville være med. Derfor blev hele begivenheden pludselig en hel del større”, fortæller Randi Krog til Out and About.

En Pride skal der til

Randi Krog er drivkraften bag Odder Pride.
Foto: Pressebillede.

Med andre ord, Odder får nu sin første Pride og på lørdag trækker byen i regnbuefarver.

”Det er vigtigt for mig, at vise min støtte offentlig, for at vise vejen for andre forældre og netværk omkring andre som er sprunget ud. I en mindre provinsby som Odder, så er det endnu mere vigtigt. Det mærker jeg især efter at have drevet “Regnbue Cafeen i lidt over et halvt år. Vi må som samlet samfund vise vores støtte og rummelighed for mangfoldigheden” forklarer Randi Krog i forhold til vigtigheden af, at der findes Pride.

Hun er også sikker på, at det er ekstra vigtigt med Pride i mindre byer.

”Så absolut. Det er så misforstået, at det kun er de større byer forundt. Også med henhold til Pride. Nu startede jeg Regnbue Cafeen, og nu er vi også på vej ind under LGBT+ Danmark. Så nu kommer der endnu mere fokus på Odder”.

Når man stikker næsen frem kommer der kritiske røster. Skepsis har Randi Krog da også mødt.

”Der er nogle enkelte, som har sagt til mig – “Du ved godt, at det her er Odder, ikke?” Underforstået, at det er lokalt kendt, at Odder godt kan være noget ‘konservativ’ i sit tankemønster og handlinger. Lidt à la “sådan har vi altid gjort”. Men helt lukket  land er det ikke.

”Generelt set, så har jeg overvejende fået positive tilbagemeldinger på den kommende begivenhed. Det er noget helt nyt. Men jeg føler også folk er nysgerrige. På den gode måde”.

Regnbuehygge for fuld drøn

Byen bakker også op og tager du lørdag til Odder i fuldt regnbuegear, eller blot ifører dig den ekstra festlige t-shirt, så er der linet op til en hyggelig dag. Hør bare Randi Krogs brag af en salgstale:

”Du kan glæde sig til et mangfoldigt torvemarked, hvor vi blandt andet får besøg af Björk i sin røde tuktuk med alt muligt indenfor regnbue-merchandise. Officiel åbningstale kl. 12, hvorefter sambatruppen “Samabananas” fra Aarhus indtager Torvet med brasilianske rytmer. Siden overdrages ‘stafetten’ til dragqueen “Miss OTB” fra København, som i anledning af dagen finder vej til det østjyske. Hun giver både et play back show ude og er værtinde ved bingo banko inde i det tidligere Centralhotellet. Aftenen slutter af med, at BIFFEN Odder viser filmen ‘GIRL’ til bare 25,- pr. billet”.

Trailer til “Girl” kan du se lige her.

Det bliver altså Centralhotellet midt på byens store torv, der er selve ‘kernen’ under Odder PRIDE. Også biblioteket har bl.a. har en særudstilling med bøger og film med alt indenfor LGBTQIA. Titler, forfattere, instruktører m.m. Der er også ‘Kiddies Corner’ med kreative tiltag, bl.a. ansigtsmaling og glimmer ‘tattoos’.

Med hjertet på rette sted

Nogen vil måske få tanken, at man som datter vil synes, det er lige lovlig meget virak fra ens mor, men det er der heldigvis ingen problem i.

”Hun er okay med, at jeg arrangerer alt dette. Hun ved om nogen, hvor vigtigt dette arbejde er. Nørkle op i al uvidenheden. Afmystificere fordommene, og forhåbentlig redde nogle forhold i nogle familier rundt omkring”.

Det tydeligt, at det er hjerteblod for Randi Krog at skabe det trygge fællesskab. Lige så tydeligt er det også, at hun  holder meget af sin by. Vi beder hende derfor sætte tre ord på Odder.

”Omsorg, Sammenhold, Unikt

Det er egentlig ganske svært bare at finde tre ord. Dette er Odders allerførste PRIDE, og stort set det meste kører på private, frivillige kræfter og ditto engagement ud i selve “rugbrødsarbejdet”. Vi er dog ved godt mod, og er blevet enige om, at dette selvfølgelig kun kan gå godt. Nu mangler vi bare, at vejrguderne også er med os på lørdag”, slutter Randi Krog.

Vi ønsker dem alt det bedste og fra skribenten ham selv: Go ODDER! ( Han har ofte trådt sine barnesko her, for at besøge sin mormor). God Pride til jer alle.

Følg Odder Prides begivenhed på Facebook her.

Læs også : Se billederne fra Aarhus Pride