SAMFUND

Efter Priden – Stor glæde i Aarhus, men hvad nu?

Aids-Fondet/Checkpoint gik i spidsen af dette års Aarhus Pride parade.

Aarhus Pride veloverstået, trods en urolig periode hos den aarhusianske Pride organisation og miljøet omkring den. Årets Pride blev afholdt i høj sol og med en fyldt park i fuld flor.

Rådhusparken i Aarhus var tætpakket i lørdags. Folk dækkede det grønne græs som et farverigt tæppe. Efter tale fra Aarhus Pride’s talsperson og den stadig relative nye borgmester Anders Winnerskjold (S), var det tid til at sende paraden afsted. Igennem byen gik det, på en lidt kortere rute end tidligere, grundet vejarbejde i Graven. Med et banner fra den gamle 7-Eleven Pride-kampagne ’It’s a good day ’ i front . Fulgt af et vuggende menneskehav, der fyldte gadernet med kreative skilte, budskaber og beklædning. Tilbage i parken var der et leben uden lige. Det var en sommerlig stemning med picnic i det grønne vibes. I år var der ikke planlagt et sceneprogram eller andet underholdning fra officiel side. Der var et mindre område med boder på Frederiksalle, hvor man blandt andet kunne besøge Homoware i samarbejde med Happy Pride, LGBT+ Asylum og andre.

Tilfreds men udmattet

Arrangørerne er i den grad lettede efter lørdagens Aarhus Pride. Aarhus Pride’s talsperson Mekaila fortæller,  at der er stor glæde at spore hos bestyrelsen, skønt trætheden også har sat sig:

”Internt er stemningen god. Man er i den grad  glad over, hvor mange gæster og glade ansigter vi så på dagen. Vi er taknemmelig overfor, hver stand vi havde, og, hver gæst som kom og spredte deres glade humør. Selve dagen var en solid arbejdsdag for hele bestyrtelsen og vi er godt trætte. Så nu nyder vi nogle få rolige dage ovenpå det rush som lørdagens Pride også var. At have skabt vores første Pride har været hårdt arbejde, men at se alle de folk som kom og fejrede med os gjorde det utrolig meget det værd.”

”Til gæsterne, tak for jeres glæde og opbakning. Samt for at komme og lade os mærke hvorfor vi har arbejdet for at holde en Pride for miljøet. Pride er der for miljøet og vi er enormt glade for at have set miljøet dukke op og bakke op om os. Vi tager de følelser med. Og den støtte vil motivere os til at kæmpe for Pride igen og igen med endnu mere ambition”, lyder takken fra Mekaila.

På trods af uro og kritik

Aarhus Pride var generelt både i antal deltagere og udtryk mindre end sædvane. Der var heller ingen sponsorer. Det er svært at komme udenom, at det har været en urolig tid for den østjyske Pride. Tidligere i år meddelte den daværende bestyrelse, at Priden var i fare, de var for få tilbage til at kunne løfte opgaven. Der blev indkaldt til generalforsamling. 70 procent af arrangørerne havde forladt gruppen. For nogen handlede det om, at det almindelig liv ikke længere var foreneligt med den store mængde frivilligt arbejde det kræves at organisere en Pride.

Senere kom det også frem, at det for mange også handlede om stort pres fra blandt andet gruppen Queer Palestinian Solidarity Action. Her forlød det at de forsøgte at samle LGBT+ miljøet i Aarhus imod Aarhus Pride. Blandt andet ved et 32 sider langt brev og underskriftindsamling.

De tidligere bestyrelsesmedlemmer oplevede det som grov, truende og konfliktoptrappende med et stærkt sprogbrug . Hvilket mange mente blev for hårdt og for meget at være i.

Det handlede om sponsorer

Optakten til sidste års Pride handlede lig København altså om sponsorer, Palæstina debat og om, hvorvidt en Pride er politisk.

Den tidligere bestyrelse havde sagt at en Pride er politisk, men at de som organisation ikke var det. Aarhus Pride var en hyldest til dem og de foreninger der tog kampen i hverdagen.

Dette mente flere ikke var nok og krævede større handlinger og udmeldinger.

Efter en intens generalforsamling trak den sidste del af den gamle bestyrelse sig og nye blev valgt ind. Tilbage var nu en helt ny og i Pride-sammenhæng uerfaren gruppe. De havde nu kun fire måneder til at løfte opgaven og sikre, at der stadig blev en Pride i landets næststørste by. Siden har der været maget snak om og holdninger til den nye bestyrelse. Holdninger, der er stukket i mange retninger. Alt imens en Pride stadig skulle skabes. I lørdags kulminerede det hele og uanset holdninger til forløbet, kan man ikke komme uden om at Aarhus Pride bestod. For byen har stadig en Pride.

Aarhus Pride 2025 er i fare

Efter krise: Aarhus Pride skal starte forfra

Det lykkedes os at have stunder med ro

”Dagen kunne ikke være gået meget bedre, med nogle få undtagelser som for eksempel vores manglende ambition i forhold til lyd under talerne. Vi var klar på at skulle arbejde hele dagen, men det lykkedes os at have stunder med ro, hvor vi også kunne nyde Priden sammen med gæsterne. Jeg gik selv rundt og nød dagen med nogle gæster og snakkede med dem”, fortæller Mekaila om dagen.

”Tak, for jeres hårde og gode arbejde. At sætte alt op og ned havde været meget hårdere hvis ikke i hjalp. At holde parken ren var ikke muligt uden jer. Og uden jer, så var der heller ikke så meget fest på dagen. Aarhus Pride er kun så stærkt som det miljø der støtter os, og de frivillige er en stor del af det”, lyder takken til de mange frivillige, der fik Priden til at lykkes.

Der har været en del kritik imod os

Der har været en del uro, kritik og mange holdninger til jer og den nye Aarhus Pride. Hvordan har I oplevet at være en del af det?

”Der har været en del kritik imod os. Nogle grundet vores udtalelse omkring Prides politiske status. Andre imod vores værdier, og nogle imod os på baggrund af vores støtte til alle i LGBTQIA+, med fokus på, der er folk, der ikke bryder sig om, at vi støtter trans-borgere. Som en gruppe af frivillige, der blev ansvarlige for Pride med kort varsel, føler vi, at vi har gjort vores bedste. Og vi syntes faktisk at det er gået meget godt.”

 

Ny bestyrelse hos Aarhus Pride vil sætte en ny kurs

Aarhus Pride svarer igen på kritikken

Vi føler at vi er blevet misforstået.

Føler I at I er blevet misforstået?

”Vi føler, at vi er blevet misforstået. Der har været snak om, at vi kuppede den tidligere bestyrtelse. Der har været snak om, at vi er parti-politisk, og der har været snak om, at vi i bestyrtelsen er specifikt pro-Gaza. Vi føler, at meget af det er forkert. Den tidligere bestyrelse stod af og sagde, der ingen Pride blev i 2025. Vi var uenige og gik i gang med arbejdet. Vi er ikke støttet af eller støtter et bestemt parti. Vi støtter queer rettigheder på tværs af politiske skæl. Vi er ikke i samarbejde med Gaza, men vi referer til EU og FNs regler om menneskerettigheder og krigsforbrydelse. Vi støtter ikke, og tager ikke imod sponsorer, som arbejder med og fra folk der tjener på krig og dermed vinder noget ved menneske-udryddelse. Vi føler meget af det info, der var i medierne om os ikke havde meget med os at gøre, og næsten aldrig kom fra vores egne udsagn.”

Fortsættelse følger, eller?

Nu hviles der ud ovenpå weekendens hårde arbejde og festivitas. Men inden længe skal de mødes igen. For nu starter det hele forfra. Men først skal de igennem en proces, hvor dette års Pride skal vurderes, samt den videre fremtid, ikke mindst for den nuværende bestyrelse.

” Nu begynder evalueringsprocessen internt, samt med og fra miljøet omkring hvordan de oplevede årets Pride. Vi tager noter af hvad der for eksempel kan blive bedre næste gang, samt snakker om vi forsætter eller vi syntes Aarhus Pride bør være i andre hænder. Mest af alt vil vi gerne have flere i bestyrelsen til at løfte opgaven.”

Galleri: Se alle billederne fra Aarhus Pride 2025