SAMFUND

Det handler om retten til at være det menneske, man er

Mads Samsing.
Foto: Bjarne Henrik Lundis.

Mads Samsing er næstformand i Danmarks næststørste fagforbund og arbejder blandt andet med arbejdsmiljø og hele LGBT+ dagsordenen.

For ham er det ret enkelt, at alle skal på deres arbejde og i resten af samfundet kunne være sig selv. Derfor ser han med stor bekymring på det, der i øjeblikket sker under præsident Donald Trump.

”Trump har sagt, at han vil gøre et opgør imod det, han kalder for woke-kulturen, og at der nu kun er to køn: mand og kvinde. Det er et oprør mod det, som jeg ellers ser som noget, der har været store landvindinger for, at man selv kan bestemme, hvilket køn og seksualitet man identificerer sig som menneske. Jeg er bekymret for, hvilket pres det lægger på virksomheder og hvilke konsekvenser det kan få.,” siger Mads Samsing til journalisten Bjarne Henrik Lundis i podcasten Regnbueland.

Stort pres udefra

Han gør opmærksom på, at store internationale virksomheder netop har været med til at rejse LGBT+ dagsordenen positivt, og at det har haft stor betydning.

”Det har været med til at give nogle store fremskridt. For når store virksomheder arbejder med inklusions- og LGBT+ dagsordenen, så gør de ikke kun i virksomheden men også bredere i samfundet. Og presset fra USA kan hurtigt ramme virksomheder. For man kan som virksomhed ikke gøre en ting i et land, og en anden ting i et andet land. Og vi ved, at man kan nemt rive noget ned, men det tager lang tid igen at bygge op igen. Og vi ved, at rettigheder er med til at skabe kultur, så forsvinder nogle af rettighederne, så ændrer den sig også”, forklarer Mads Samsing.

Rammer også Danmark

Han ser også disse politiske strømninger er på vej til Europa og her i Danmark.

”Der er politiske partier, som for nylig ville afskaffe muligheden for retten til juridisk kønsskifte. Når vi for eksempel ser på lønforskelle på det danske arbejdsmarked, så sakker netop transkønnede bagud. Så der er her i stedet alt mulig grund til brug for inklusionsarbejde. At man selvfølgelig har retten til at være det menneske, som man identificerer sig som. Det er det, som det i bund og grund handler om, og det skal vi i fagbevægelsen, virksomhederne og det politiske system være et bolværk for, at man stadig kan”, understreger Mads Samsing.

Kæmper for god trivsel på arbejdspladsen

Han gør opmærksom på, at kernen i samfundet netop er arbejdsmarkedet.

”Vi ved for mange, at det kollegiale fællesskab er altafgørende. At man har nogle gode kolleger, som arbejder sammen med. Her skal man selvfølgelig også kunne være sig selv og fortælle, hvem man er sammen med, og hvor man går i byen osv. uden at der bliver set skævt til en. Det er vigtigt, at vi er optaget af, at vi alle kan have en god trivsel. Det har vi dog stadig udfordringer med visse steder, når det gælder LGBT+ personer”, erkender Mads Samsing.

Han fortæller også i podcasten om, hvordan HK arbejder med inklusion og mangfoldig i en bredere forstand og blandt andet LGBT+ dagsordenen i forhold til overenskomsterne.

 

Se også: Jeg kan næsten ikke tale om det