KULTUR

Den politiske pride 2017

Priden er mere end fest. Den er også en politisk kampplads, og en kamp for accept og ligeværd. Dette smukke menneske rammer det hele på sit skilt.
Foto: Pilu Ottosen

Copenhagen Pride Parade 2017 blev (igen) en rekordstor parade med blafrende prideflag for mange forskellige seksualiteter og kønsidentiteter. Skilte med kønspolitiske slogans og krav slog endnu en gang fast, at en pride i 2017 ikke kun er en fest.

Den er en politisk manifestation og et krav om retten til at elske den man vil, og til at være den man er, uden det får negativ betydning.

Som homoseksuel er det umuligt, for denne artikels forfatter, at skrive en neutral observerende artikel om Copenhagen Pride Parade 2017. Der er simpelthen for mange følelser involveret. Følelser som bunder i personlige oplevelser, og det visuelle og følelsesmæssige bombardement paraden er. Hver og én af paradedeltagerne talte til hjertet. Tak for en fantastisk oplevelse!

Ungdommelig livsglæde

Allerede ved Frederiksberg metrostation kom et par meget unge kvinder løbende op fra metroen med et stort lyserødt/gult/lyseblåt stribet panseksuelt flag. De har næppe været ældre end 17, og den livsglæde der strålede fra dem i solskinnet smittede, og trak som en magnet mod Frederiksberg Rådhusplads.

Myndige paradevagter på Smallegade guidede de tusinder af deltagere til deres plads, og overalt så man smil og fornemmede en sitrende forventningens glæde. Kram og tantekys sænkede rundturen blandt vognene, men de mange gensyn med venner og bekendte, og enkelte romantiske eventyr, gearede blot forventningen til paraden endnu mere op.

Kærlig opbakning

Med Master Fatman som lydkulisse foran Frederiksbergs imposante rådhus satte paraden i gang kl. 13 og hvilken parade!

Med to store pansrede politivogne som spydspids gled paraden ud på Allégade. Publikum var fantastisk, og den glæde og positivitet de øste over deltagerne, var ægte og uforbeholden. Man kan kun være taknemmelig for denne opbakning, når man ved, at i mange lande er en pride forbundet med fare for deltagerne, og publikum iblandes højreekstreme grupperinger og religiøse fanatikere. Men ikke i dronningernes København, hvor anslået op mod 35.000 deltog i paraden, og 300.000 kiggede på.

Flagenes parade

Regnbueflaget er det mest markante symbol for ikke-heteroseksuelle verden over, og det dominerede dagens parade på utallige måder. Som store vajende flag, striber på kinderne, strømper, snørebånd, falske som ægte tatoveringer, og i stof eller papir. Det er dog ikke kønt, når et politisk parti eller en virksomhed plastrer sit logo på regnbueflaget. Fuldt forståeligt at de ikke kan stå for fristelsen, men come on… vær lidt kreative i marketingsafdelingerne, og hold regnbueflaget rent.

For hvert år stiger antallet af prideflag for forskellige seksualiteter, kønsidentiteter og fetisher. Panseksuelle, interkønnede, aseksuelle, biseksuelle, bjørne, læder- og gummi-fetichister, daregenders, transkønnede og nu også etniske minoriteter repræsenteret ved det intersektionelle prideflag og mange andre. Det vidner om en stigende selvbevidsthed og selvsikkerhed.
Man tør skille sig ud. Ikke blot fra den leverpostejfarvede heteronormativitet, men også i LGBTQ-miljøet. Nok har vi det til fælles, at vi er ikke-heteroseksuelle, men under LGBTQ-paraplyen er vi også så meget andet. Dét repræsenter dagens flagrende mangfoldighed af prideflag.

Pompøse Frederiksberg Allé

Danmarks svar på Avenue des Champs-Élysées i Paris var i dagens anledning pyntet med en flagallé med skiftevis Dannebrogsflag og regnbueflag, som hældte udover alléen i en vinkel på 45 grader. Mere pompøs en vejstrækning kan vi næppe præstere i Danmark, og hvorfor ikke? Skal en flamboyant bøsse ikke kunne paradere ned af Frederiksberg Allé flankeret af flag og den elegante og ikoniske gamle dobbelte allé af kandelaberklippede lindetræer? Hvis ikke dét er en prideparade værdig, hvad er så? -Og jo, man kan sagtens føre en politisk kamp med stil og elegance.

Politikernes parade

Virksomheder og partier var der masser af. Partiledere og partisoldater kappedes om fotografernes gunst, og det kommende kommunalvalg spøger allerede i horisonten, så naturligvis er Copenhagen Pride Parade også en politisk kampplads for de politiske partier. Med forbehold for at have overset nogle deltagere, så var de eneste partier, der IKKE var repræsenteret Danske Folkeparti og Nye Borgerlige.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen fik taget sin parade-mødom i 2016, men var ikke med i år. Han var dog vært ved en løbetur mandag forud for Copenhagen Pride Week, og vært ved en reception torsdag, hvor regeringen fremlagde sine visioner om en kommende LGBT-politik. Den skal koordineres af Ligestillingsminister Karen Ellemann og hun deltog storsmilende i paraden bag styret på en Christianiacykel.

Mette Frederiksen.
Foto: Pilu Ottosen
Frank Jensen.
Foto: Pilu Ottosen
Pia Olsen Dyhr.
Foto: Pilu Ottosen
Uffe Elbech.
Foto: Pilu Ottosen

DU er paradens stjerne

Men nok om politikere og virksomheder. Deres deltagelse og opbakning er så velkommen, som noget kan være, men for denne skribent er de virkelige VIP’er alle I andre.

Hvordan kan man opremse paradens deltagere? Umuligt, men tænk ’mangfoldighed’, og du er tæt på. Selvfølgelig kan vi tale om lesbiske, transkønnede, bøsser, aseksuelle og så videre, men hvorfor ikke bare sige, at i dagens parade deltog en mangfoldighed af mennesker, som blot har en anden seksualitet eller kønsidentitet end normen, eller som ønskede at støtte op om budskabet og kampen? For vi er jo bare mennesker, og det er blot dét, vi vil have lov til at være. Lige præcis på den måde, der hver især passer os, uden at skulle stå til regnskab for, om vi er det ene eller det andet.

Men så længe dette ikke er en selvfølgelighed, så er en pride stadig en kampdag, en politisk manifestation og et spark i røven til dem, der ikke anerkender vores ligeværd. – og blot som note, så marcherede 500 nynazister i Berlin på samme tidspunkt for at markere 30-årsdagen for Hitlers stedfortræder Rudolf Hess’ dødsdag.

I galleriet herunder kan du se et visuelt bombardement fra paraden. Modsat mainstream medierne viser vi et bredt udvalg af dagens deltagere, og ikke blot det hele kogt ned på 10 billeder af drags og glimmerbøsser. – som vi OGSÅ elsker, og bringer billeder af med stor glæde og kærlighed. Priden er blot mere mangfoldig end som så.

Coppenhagen Pride2017.
Foto: Pilu Ottosen
Coppenhagen Pride2017.
Foto: Pilu Ottosen
Coppenhagen Pride2017.
Foto: Pilu Ottosen
Coppenhagen Pride2017.
Foto: Pilu Ottosen

 

Læs også: Ugandere nægtes visum til Copenhagen Pride