KULTUR

Dansk homo-radio har vokseværk

Ida, Barbaros Sansal, Martin, Murat fra #GBOWtr

Danmarks eneste radiokanal tilegnet det danske LGBT miljø – #GAYBOWdk har fået vokseværk og lancerede her i foråret 2014 en søsterkanal tilegnet det tyrkiske LGBT+ miljø.

“En kulturel, politisk og menneskelig udfordring” siger Martin Adelskov fra GBOW Broadcasting Network int der står bag radiostationerne.

Det er ikke ulovligt at være homoseksuel eller transperson i Tyrkiet. Faktisk er biseksualitet blandt tyrkiske mænd yderst udbredt og transmiljøet er i fuld færd med at organiserer sig.

Men homoseksualitet er, i følge de tyrkiske myndigheder, en sindslidelse – og stemples du som homoseksuel, er en karriere i statsapparatet, politiet og militæret udelukket.

“Ideen med at bringe #GAYBOW til Tyrkiet, kom da jeg sad på en regnbue-café i Istanbul og musikken der blev spillet var vores danske #GAYBOWdk der blev streamet fra iTunes,” fortæller Martin, der står bag #GAYBOW. “Jeg snakkede med cafeens ejere, der fortalte at man ikke havde nogen gay-radio på Tyrkisk – da der ikke fandtes nogen som turde”.

“Jeg gik stille og roligt i gang med at tale med forskellige LGBT-organisationer og erhvervsdrivende, og projektet begyndte at tage form,” fortæller Martin.

Én af de store udfordringer var navnet, det skal symbolisere Gay-culturen, men ikke indeholde ord som pride, gay, LGBT osv.

Dels er der en voldsom internetcensur i Tyrkiet, men der er også mange tyrkere som er angste ved at skulle sætte et regnbuefarvet internetspor. En anden udfordring bestod i at finde DJs, værter og sponsorer – alle bange for, at de ville blive stemplet.

Efter nogle måneder og en hel del møder med potentielle samarbejdspartnere, gik #GBOWtr i luften i foråret 2014, og lyttertallet er stødt stigende. En del af successen tilskriver Martin talk-showet ”The Barbaros Sansal Show”.

Programmet styres af den tyrkiske Haut Cauture guru og LGBT-aktivist Barbaros Sansal, der inviterer kendte og mindre kendte gæster med om bag mikrofonen.
“Men det er dog stadig en udfordring at finde flere talkshow-værter, men de skal nok komme, det er jeg sikker på,” siger Martin optimistisk.