Checkpoint reddet på målstregen

Fra nytår måtte Aids-Fondet lukke flere testklinikker og skære i åbningstiden. Der var ikke længere afsat midler på finansloven. Nu er en midlertidig bevilling dog på vej, så Checkpointklinikkerne kan fortsætte som før nytår.
Foto: Aids-Fondet

En midlertidig bevilling fra Folketinget er på vej og sikre dermed at kan unge og LGBT+ personer fortsat blive testet og få rådgivning om sexsygdomme i AIDS-Fondets Checkpoints. AIDS-Fondet efterlyser dog en mere varig løsning.

En midlertidig bevilling fra Folketinget betyder, at AIDS-Fondet ikke længere er nødt til at lukke Checkpoint i Aalborg og Odense og reducere åbningstiden i København og Aarhus. Det er godt nyt for de mange unge og LBGT+ personer, som hver dag bliver testet for sexsygdomme på Checkpoint-klinikkerne.

Den tidligere socialdemokratiske regering havde ikke afsat penge til projekterne i deres Finanslovsudkast, og måneders valgkamp og de efterfølgende lange regeringsforhandlinger gjorde det umuligt at sikre penge til at videreføre Checkpoint.

“Nu bliver vi reddet på målstregen af en midlertidig bevilling. Vi har arbejdet hurtigt. Der er indkøbt tests, og stort set alle opsagte medarbejdere er ombord igen. Så vi er tilbage til normale åbningstider allerede i næste uge”, fortæller Thomas Hübertz, der er forebyggelseschef i AIDS-Fondet.

Han understreger dog, at bevillingen fra Folketinget kun er midlertidig. Der er derfor et stort behov for hurtigt at få kigget på en permanent løsning, som sikrer Checkpoints fremtid.

“Med Checkpointklinikkerne er det lykkedes os at skabe et tilbud, som er populært blandt unge og LGBT+ personer, fordi målgruppen føler sig set og hørt. Samtidig tester en stor del af dem positive, og det betyder, at vi har fat i en målgruppe, som er i risiko for sexsygdomme”, tilføjer Thomas Hübertz.

Stor opbakning fra brugerne

Efter det i november kom frem, at det var nødvendigt at opsige 40 timelønsansatte, lukke klinikker og reducere åbningstiden i de resterende, har Aids-Fondet oplevet stor opbakning til Checkpoint.

“Vi har holdt informationsmøder i de største byer, og det har været overvældende at mærke, hvor meget Checkpoint betyder. Folk har skrevet og sendt videoer, hvor de fortæller, hvorfor Checkpoint er vigtigt for dem”, fortæller Thomas Hübertz.

AIDS-Fondet arbejder lige nu hårdt på at skabe politisk opbakning blandt Folketingets partier, så der ikke bare sikres midler til at videreføre Checkpoint, som vi kender det i dag.

“Vi skal være ambitiøse og styrke indsatsen mod sexsygdomme. Vi kan ikke som samfund være bekendt, at vi ikke taler om den stigende smitte, og at vi ikke gør noget. Det er vores valg, om vi vil styrke indsatsen mod sexsygdomme og sikre seksuel sundhed til alle”, slutter Thomas Hübertz.

Læs mere om Checkpoint her.

Læs også: Oplev det moderne Island