Bunbury, kom – og gik med et fingerknips

Bunbury – The Importance of Being Earnest lægger godt fra land, men bliver en kende for lang, for ensformig. Der er ellers lagt op til en morsom forvekslingskomedie i Det kongelige Teaters opsætning at Oscar Wildes stykke, der leger med køn og identitet.
Endnu engang tager det Kongelige Teater, denne gang Skuespilhuset, en LGBT+ relateret forestilling på programmet. Denne gang er det Oscar Wildes stykke Bunbury, eller som det oprindelig hed The Importance of Being Earnest.
Stykket havde urpremiere på Valentins dag, 14. februar 1895. Det var blot 3 måneder før Oscar Wilde blev dømt to års strafarbejde for at være homoseksuel. Og her kommer linket, for stykkets titel, Being Earnest, relaterer sig til Victoria-tidens slang for homoseksuel. Samtidig kan titlen også relateres til mandenavnet, Ernest, om end stavet på anden vis, men samme udtale.
Roller og identitet blandes godt og grundigt
Bunbury er ren satire, og en forvekslingskomedie, hvor det handler om identitet, at være den man er, uden at være det, men også om køn, og personage.
Og netop sidstnævnte spiller den tyske instruktør Bastian Kraft på, i forbindelse med opsætningen af Bunbury. Han i den grad blander kortene: I næsten alle roller spiller kvinder mænd, og mænd spiller kvinder.
Således spilles to af de kvindelige hovedfigurer Lady Bracknell og Miss Prism af to mænd, Jens Jørn Spottag og Rasmus Botoft, ligesom en tredje kvindelige figur Gwendalen Fairfax, spilles af Emil Blak Olsen.
Tilsvarende med et par af mandefigurerne Algernon Moncreiff og Pastor Chasuble. De spilles af to kvinder Ena Spottag og Mette Horn.
Hver som en gør skuespillerne det meget overbevisende, særdeles karikeret, men også ganske morsomt. Hver som en har de styr på deres roller, fuldt ud på samme måde som Mikkel Becker Hilgart har det på sin figur Jack Worthing, eller er det Earnes?
Karla Rosendahl giver fint liv til Cecily Cardew, mens Lasse Steen, der står for musikken i stykket, også har godt tag på rollen som Lane/Merimann, der giver stykket virtuos genialitet.
Alle er godt hjulpet på vej med en sminke, maskering, og hår, der er hele forestillingen værd.
Hvem er du, hvem er jeg
I korthed handler stykket om at være den man er, eller den man ønsker at være for at opnå fordele. Det handler også om identitet, men også om at give identiteten autenticitet, altså at gøre det, til det, man vil. Kryptisk måske. Men det kan livet jo også være. Samtidig er man måske ikke altid vidende om, hvem man reelt er.
Og netop her fungerer Oscar Wildes historie ganske fint, hvorfor stykket da også regnes for hans bedste indenfor satiren.
Et fingerknips og der lægges fra land
Bunbure – The Importance of Being Earnest lægger fint fra land i Bastian Krafts iscenesættelse. Det går kvikt derud ad i takt med at figurerne introduceres, lidt a la modeshow.
Og med et fingerknips er vi videre. Alting løses med et fingerknips, der skiftet scene, der skiftes figurer.
Det hele bliver fint akkompagneret af Lasse Steens musik, samt af Signe Emma og Elizabeth Nøddebo Dyhrs video- respektive lysdesign. Ikke at forglemme Jonas Flys ofte velfungerende scenografi.
Der leges ikke blot med kostumer, lyd og lys, men også med farver og ord. Sidstnævnte i bogstaveligste forstand.
Bliver en kende for langt
Til at begynde med pumpes vi som publikum med en overflod af lækre og morsomme detaljer, men på et eller andet tidspunkt bliver det for stort, for meget, for ensformigt, for langt.
For denne anmelders vedkommende gik det galt, da hele scenerummet blev åbnet, og vi kunne se rekvisitter på bagvæggen, som vist ikke hørte med i stykket: Det var stillet der for lang tid siden, og var aldrig kommet videre. Det mente både min medanmelder og jeg, for vi så ingen relevant i det i relation til stykket.
Out and About fingerknipser og giver 4 stjerner, der ikke mindst gives for skuespillernes timing og performance, men også for den legen med køn, som er valgt i Bastian Krafts opsætning. For på et tidspunkt kan selv et fingerknips virke langt.
Kort om forestillingen:
Spillested: Det Kongelige Teater, Skuespilhuset, Store Scene
Spilleperiode: Til 27. april 2025
Holdet bag
Dramatiker: Oscar Wilde
Iscenesættelse: Bastian Kraft
Scenografi: Jonas Fly
Kostumedesign: Jelena Miletic
Lysdesign: Elizabeth Dyhr
Lyddesign: Janus Jensen
Videodesign: Signe Emma
Musik: Lasse Steen
Oversættelse: Holger Bech
Medvirkende
Lady Bracknell: Jens Jørn Spottag
Miss Prism: Rasmus Botoft
Gwendolin: Emil Blak Olsen
Algernon: Ena Spottag
Jack: Mikkel Becker Hilgart
Cecily: Karla Rosendahl
Pastor Chasuble: Mette Horn
Lane: Lasse Steen