SAMFUND

Blev kunster da han gik på efterløn

Jørn Hulgaard Sørensen.
Foto: Bjarne Henrik Lundis.

Den 65-årige Jørn Hulgaard Sørensen bor i Københavns Sydhavn og er gift med Claus Pedersen, som er sygeplejerske.

Jørn Hulgaard Sørensen kommer oprindelig fra Bramminge i Jylland, hvor han voksede kp på et mindre landbrug. Da han skulle starte en uddannelse indenfor den grafiske branche, flyttede han til Odense, hvor han gik på teknisk skole. Her mødte han sin tidligere kæreste Henrik, som han sammen med drev antikvitetsforretningen Høkassen.

”Jeg har altid været optaget af ting, som havde en historie, og som folk har passet godt på”, fortæller Jørn Hulgaard Sørensen til journalisten Bjarne Henrik Lundis i podcasten Regnbueland.

Han har altid været vant til at lave mange forskellige ting i sit arbejdsliv, og i et par år var han også daglig leder af Pan Café Disco i Odense. Men da det daværende, LBL, Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske, i dag LGBT Danmark, havde økonomiske problemer i begyndelsen af 1990’erne, lukkede stedet. Jørn Hulgaard Sørensen var herefter med til at starte LGBT+ foreningen Lambda i Odense.

Flytter til København

I 2001 flyttede Jørn Hulgaard Sørensen til København, og her arbejdede han i en del år som håndværker. Da han for over to år siden gik på efterløn, skulle han finde ud af, hvad han nu skulle bruge den mere tid til, som han pludselig havde til rådighed.

Han har altid været interesseret i kunst og gået på udstillinger.

”Jeg var inde og se forårsudstillingen på Charlottenborg her i København. Jeg så nogle af de ting, der var udstillet og tænkte: Jeg kan måske godt selv lave noget, der kan blive udstillet på Charlottenborg. Og jeg sagde til min bedre halvdel Claus: Jeg vil til næste år udstille på Charlottenborg. Han smilede og sagde: Ja, selvfølgelig”, fortæller Jørn Hulgaard Sørensen.

Slap igennem nåleøjet

Som sagt så gjort. Han sendte sammen omkring 2000 andre kunstnere værker ind til Charlottenborg, og Jørn Hulgaard Sørensen var en blandt de ca 50 kunstnere, der blev optaget på forårsudstillingen. Sidenhen er han også blevet optaget på tre af de fire største og vigtigste udstillinger i Danmark og kan nu for alvor kalde sig kunstner.

”Jeg havde håbet på at komme ind, men troede faktisk ikke på, at det ville ske.  Jeg tror, at når jeg er blevet optaget på tre af de store censurerede udstillinger herhjemme, så er det fordi, at jeg har vidst noget, som der ikke er set før. Man skal nemlig være nytænkende, før man slipper igennem det lille nåleøje hos dommerne”, forklarer Jørn Hulgaard Sørensen.

Mange Queer-kunstnere

Noget af den kunst, han skaber, er decideret Queer-kunst, mens andet har helt andre temaer.

”Jeg har været med til at udstille på både under Copenhagen Pride og Odder Pride i 2023 og på cafebar Oscar. Der findes mange spændende Queer-kunstnere, som laver meget interessant ting, og som jeg også møder på andre udstillinger”, fortæller Jørn Hulgaard Sørensen. For ham er det at være kunstner nærmest gået hen og blevet et fuldtidsarbejde, og han har også lejet et lokale i Valby, hvor han arbejder.

Podcasten om Jørn Hulgaard Sørensen er støttet af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg.

 

Læs også: EU kan skabe bedre LGBTQ-rettigheder