Vil forbyde transkvinder at spille rugby

Foto: Jimmy Christensen

World Rugby overvejer at forbyde transkvinder at spille rugby på grundlag af ny forskning på området, der påviser betydelige sikkerhedsmæssige bekymringer. Dermed kan World Rugby blive det første internationale sportsforbund, der vælger at ekskludere transkvinder.

Den engelske avis the Guardian er kommet i besiddelse af et 38-siders langt udkast til regelændringer inden for World Rugby, der reelt fratager transkvinder muligheden for at spille rugby. I udkastet står der blandt andet, at der er mindst ” en 20-30 procent større risiko” for skader, når en kvindelig spiller bliver tacklet af nogen, der har gennemgået mandlig pubertet.

Arbejdsgruppen henviser til seneste forskning på området, der viser at transkvinder bibeholder ”betydelige” fysiske fordele i forhold til biologiske kvinder. Selv efter, at de har taget medicin for at sænke deres testosteron-niveau.

Derfor foreslår arbejdsgruppen under World Rugby, at transkvinder ikke længere skal have lov at spille kvinderugby. Hidtil har reglen været at transkvinder kunne få lov at spille, hvis de i de seneste tolv måneder har taget testosteron-nedsættende medicin, som også er den retningslinje Den Internationale Olympiske Komite anbefaler.

I følge udkastet fra arbejdsgruppen skal transmænd stadig have lov at spille rugby, hvis de efter at have gennemgået en fysisk undersøgelse, skriver under på en samtykkeformular, at de klar over de har en større risiko for skader ved at spille mod andre mænd. Udkastet er nu sendt ud til høring hos medlemslandene af World rugby.

Hos Copenhagen Wolves, der er det eneste danske rugbyhold, der inkluderer alle uanset seksualitet og kønsidentitet er man chokeret over forslaget

 

Transkønnede altid være velkommen

”I Copenhagen Wolves vil transkønnede altid være velkommen og vi er utrolig skuffet over at høre at forslaget som er ude til review i vores nationale rugby unioner fra World rugby vil opsætte barrierer for transkønnede mænd og potentielt udelukke transkønnede kvinder. Derfor er vores opfordring til Dansk Rugby Union også at de i deres feedback til World rugby gør det helt klart at transkønnede er velkommen i denne sport og at rugby fortsat skal blive ved med at være en rollemodel for inklusion og sammenhold”, lyder det fra formanden for rugbydelen under Pan Idræt, Jimmy Christensen.

Han har derfor taget kontakt til formanden for det danske rugbyforbund, Jens Aage Skare Nielsen for at samarbejde om en fælles udmelding fra dansk side.

Formanden skriver i et foreløbigt svar til Jimmy Christensen, at man ikke er parat til at melde noget ud før forbundet har haft mulighed for at debattere forslaget. Det sker først på et møde den 16. august, hvor udkastet er på dagsordenen.