ANMELDELSER

Jeg kan ikke få luft

Tarek Zayat og Jacob Lohmann spiller hovedrollerne i den danske actionfilm Shorta.   Foto: Tine Harden

Shorta er en særdeles aktuel dansk actionfilm af høj kvalitet.

Er man til jyske politimænd med smilerynker og mandlige dyder, så vil man nyde Jacob Lohmann i rollen som den erfarne og hårdkogte panser Mike. Sammen med Simon Sears yder han en særdeles troværdig præstation som hovedpersonerne i et nyt good-cop/bad-cop actiondrama.

Konceptet er velkendt, og i begyndelsen får man den opfattelse, at debutfilmen er skåret over den sædvanlige amerikanske læst. Men det er kun i starten. Siden mister man enhver pejling om, hvor vi skal bevæge os hen i et univers af politivold og frustrerede indvandrer-ghettoer.

Mænd er mænd

Spillefilmsdebutanterne Anders Ølholm og Frederik Louis Hviid har mestret den svære kunst at skrue et dansk politi-drama sammen – uden at man sidder med et overbærende Jantelovssmil, når rulleteksterne starter. ”Den er sg’u i orden”, som man næsten kan høre Mike sige.

Kønsrollerne er helt på plads i Shorta, hvor mænd er mænd, og kvinder er mødre og sygeplejersker. Men sådan er det i actionfilm; selv i et meget demokratisk land.

Hyper aktuelt

Eftersom manuskriptet – der ligeledes er skruet sammen af Ølholm og Hviid – blev påbegyndt for mange år siden, kunne de ikke have anelse om omstændighederne ved Floyds anholdelse og død. Det er værd at huske på, eftersom filmen netop begynder med, at en ung, sort, ubevæbnet mand bliver anholdt, klager over ikke at kunne få luft – og siden hen omkommer på grund af kvæstelserne. Det kunne ikke være mere aktuelt, men desværre er det ikke et enkeltstående tilfælde – der er nok af hændelser med politivold i USA at hente inspiration fra. Det gælder alle minoriteter.

Igennem filmen føler man sig også af og til hensat til en amerikansk storby, men konceptet holder, og den danske tale gør ikke, at man mister illusionen.

Lydmænd og kameramænd

De fleste actionfilm har gevaldigt tryk på lydsiden. Det gælder også Shorta, og i starten virker det overdrevet for en tilskuer, der ikke er vant til at se mange af den slags film. Et kort øjeblik tror man næsten, at der også er musikvideo indslag.

I begyndelsen er der også flere steder, hvor kameraet hviler meget længe på en detalje. Denne næsten reklameagtige tilgang fungerer ikke i en hårdkogt film, da man sidder forgæves og venter på, hvornår detaljerne får en væsentlig betydning for filmens handling. Det er muligvis et forsøg på at løfte genren en smule, men det fungerer ikke.

Efter disse få, indledende vildskud, forløber filmen efter sine egne, troværdige præmisser og ender i fuldendt underholdning.

På en skala af 6 stjerner bliver det til 4 gode stjerner på grund af emnets aktualitet og alvor.

Mænd er mænd.   Foto: Jacob Møller

Shorta havde verdenspremiere ved årets filmfestival i Venedig i begyndelsen af september og får dansk premiere den 8. oktober.

Læs også: PROUD! Filmfestival – Overblikket 2020

Læs mere om filmen her.