SAMFUND

Bedst og værst i LGBT+ Europa

ILGA Europe har netop udgivet deres årlige Europakort, hvor de vurderer hvordan det ser ud med landenes LGBT+ rettigheder.
Foto: ILGA Europe Rainbow Map

Danmark ligger stadig helt i toppen, når det kommer til LGBT+ rettigheder. På den spritnye Rainbow-Map er Danmark steget med hele to procent.

ILGA – Europe har netop udgivet deres årlige Rainbow Map and Index, hvor de rangerer de europæiske lande ud fra landendes juridiske og politiske situation. Et kort de har udgivet hvert år siden 2009.

Igen er det Malta, der klart topper listen med 89 procent, mens Danmark indtager en flot tredje plads a point med Belgien. Danmarks procenter er på listen steget med to siden sidste år. Den danske pointscore ligger nu på 76. I øvrigt den samme score som Belgien. Så man har været helt nede i de små detaljer for at rangere de to lande.

Indekset rangerer landene fra nul til 100 procent, hvor nul repræsenterer grove krænkelser af menneskerettighederne, og 100 repræsenterer fuld lighed.

Landene bliver vurderet i syv forskellige kategorier: lighed og ikke-forskelsbehandling, familie, hadforbrydelser og hadefulde ytringer, juridisk kønsanerkendelse, interkønnet kropslig integritet, rum i civilsamfundet og asyl.

Spanien er på årets liste rykket op på en fjerdeplads med 74 procent efter, at landet har indført en banebrydende ID-lov for transpersoner.

Værst ser det ud i Aserbajdsjan (to procent), Tyrkiet (fire procent) og Armenien (otte procent). Disse tre lande har konsekvent ligget i bunden de seneste tre år. Armenien har dog trukket lidt fra bunden af listen. Landet er nemlig steget en smule efter at de har ophævet forbuddet mod bloddonationer fra mænd, der har sex med mænd.

Læs også: Tyrkisk præsident vil aldrig være pro-LGBT+