KULTUR

Arbejder hårdt på at udgive LGBT-litteratur

Julie Dybvad.

Da Julie Dybvad læste dansk på universitetet, havde hun fokus på køn og sprog. Hun valgte bladet Vennen som medie og undersøgte her, hvordan sproget havde ændret sig fra det første nummer i 1949 og frem til 1970, hvor Vennen måtte lukke af økonomiske grunde. Hun ville se, hvordan sproget blandt bøsser og lesbiske havde ændret sig i årenes løb og brugte som eksempel de kontantannoncer, der blev indrykket i Vennen.

”I mit arbejde med at finde Vennen, fandt jeg ud af, hvor svært det var at få fat i bladet. Og det har jeg også siden oplevet med forfatteren Martin Elmer, der for resten også var redaktør af Vennen, at det også var svært at finde frem til ældre LGBT-litteratur. Det gjorde, at jeg kom på idéen med at være med til digitalt at udgive LGBT-litteratur af ældre og nyere dato,” fortæller Julie Dybvad til journalisten Bjarne Henrik Lundis i podcasten Regnbueland. Og det er netop det, som hun i dag gør som redaktør på forlaget Saga. Forlaget har til dato udgivet over 100 LGBT+ titler, og foruden Martin Elmer er det forfattere som Bente Clod, historiker Wilhelm von Rosen og Karin Lützen.

”Det er netop det, som litteratur kan tilbyde: at vi kan spejle os selv i den. Jeg tror, at især hvis man bor i en mindre by, hvor der ikke er nogen, der ligner en selv, så er det vigtigt, at der er litteratur, som man kan spejle sig i. Som kan være med til at udvikle os som mennesker, og som hjælper med, at vi kan finde vores plads i verden,” forklarer Julie Dybvad.

Julie arbejder fortsat som redaktør på forlaget Saga med at finde frem til relevant LGBT+ skøn- og faglitteratur og den glemte retro-litteratur. Hun arbejder også aktivt for at reklamere for de mange LGBT+ titler, der nu er tilgængelige som E-bøger eller lydbøger.

Hun er også med til at arrangere Den litterære salon under Copenhagen Pride, der sætter fokus på ny og ældre LGBT-litteratur.

 

Se også: Vi vil ikke mere være usynlige