SAMFUND

Antallet af nye hiv-tilfælde fortsætter med at falde

Vi er nødt til at tale om hiv
Foto: Modelfoto

I Danmark får færre og færre diagnosen hiv. Der blev i 2021 registreret 81 nye tilfælde af hiv. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut. Men mange testes stadig for sent, mener man hos AIDS-Fondet, der ønsker øget fokus på tidlig test.

Antallet af nye hiv-tilfælde i Danmark er siden 2017 faldet markant, hvor den forebyggende PrEP-behandling blev indført. Det viser en ny opgørelse fra Statens Serum Institut. Her har man netop offentliggjort hiv-statistikken for 2021 i forbindelse med World AIDS Day den 1. december.

I 2021 blev der således registreret 81 nye tilfælde af hiv i Danmark. Det er et markant fald i forhold til antallet af diagnoser i 2020 (110 diagnoser) og 2019 (143).

“Tallene viser, at kurven for alvor er knækket”, udtaler Thomas Hübertz, som er forebyggelseschef i AIDS-Fondet.

“Mere end tyve års stabile hiv-tal med omkring 200 årlige diagnoser er på vej ned. Det er en god nyhed, og det viser, at vi har fat i de rigtige værktøjer. Men også, at det kan lade sig gøre at stoppe spredningen af hiv”, tilføjer forebyggelseschefen.

Thomas Hübertz forklarer faldet med, at vi nu ser effekten af, at flere mennesker i risiko for hiv benytter den hiv-forebyggende PrEP-behandling, som er blevet indført i Danmark.

“Der har været stor interesse blandt risikogrupperne for at komme på PrEP. Så det er gået hurtigt med at få behandlingen ud. Nu er der behov for at vi styrker indsatsen, så flere i risiko for hiv tilbydes PrEP. For en del af de nye smittetilfælde kunne være forebygget, hvis vedkommende var på PrEP”, tilføjer Thomas Hübertz.

Den hiv-medicin vi i dag bruger er samtidig blevet så effektiv, at en velbehandlet hiv-positiv ikke kan overdøre virus. Det kan være en anden del af forklaringen på det store fald. Danmark er et af de lande i verden, hvor flest mennesker med kendt hiv er i effektiv behandling og dermed ikke smitter videre.

Effektive testklinikker

AIDS-Fondets test og rådgivningsklinikker, Checkpoint, fremhæves også i årsopgørelsen fra Statens Serum Institut. De har sidste år fundet sytten procent af de 41 nye hiv-diagnoser blandt mænd, der har sex med mænd.

“Det er hver tiende af alle nye hiv-tilfælde, som bliver fundet her. Det er vi rigtig stolte af, for vi har kun klinikker i de største byer, og vores samlede åbningstid er 24 timer om ugen, så vi er rigtig effektive”, siger Thomas Hübertz og fortsætter:

“Derfor er det bekymrende, at vi kommer til at skære ned på åbningstiden næste år, fordi satspuljerne udløber ved årets udgang, og den afgående regering ikke har afsat midler på Finansloven til en fortsættelse”.

Han forklarer, at det betyder, at klinikkerne i Aalborg og Odense lukker, og åbningstiden i København og Aarhus bliver reduceret.

“Det er virkelig ærgerligt, fordi tilbuddet om test og rådgivning er populært blandt unge og LGBT+ personer, som står i kø for at blive testet og behandlet for klamydia, gonorré, syfilis og hiv. Det er enormt ansvarligt, og derfor håber jeg, at det nye folketing vil være med til at finde en løsning”, siger Thomas Hübertz.

Tidlig test

Der er ikke kun gode nyheder i opgørelsen fra Seruminstituttet. Den viser også, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet.

Mere end halvdelen (56%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge, og seksten personer er så svækkede, at de samtidig har fået en aids-diagnose.

Derfor efterlyser Thomas Hübertz en koordineret indsats for at få nedbragt mørketallet i Danmark. I følge Statens Serum Institut er det tal på omkring 500 personer. De lever med hiv uden at vide det, og de risikerer dermed at blive syge, og samtidig kan de smitte andre.

“Vi ved, at halvdelen af dem, der har hiv uden at vide det, er mænd, der har sex med mænd. Det er en målgruppe, vi i forvejen når gennem Checkpoint, der er et specialiseret test- og rådgivningstilbud til unge og LGBT+ personer. Derfor er der behov for at styrke dette tilbud”, siger Thomas Hübertz.

Han forklarer, at man effektivt kan nå den anden halvdel af mørketallet, hvis man i sundhedsvæsenet er mere opmærksomme på at tilbyde hiv-test, når man står overfor patienter med uforklarlige symptomer – eller sygdomme som kunne indikere hiv.

“Det er ikke nogen nem opgave, men vi bliver nødt til at insistere på, at vi har værktøjerne til at nedbringe mørketallet og dermed bremse den fortsatte smitte. Det er vi nødt til, hvis vi skal kunne se fremtidige generationer i øjnene og sige, at vi gjorde, hvad vi kunne”, slutter Thomas Hübertz.

Fakta:

Statens Serum Institut anslår at 6.800 personer lever med hiv i Danmark.

Antallet af personer med hiv, der har fået en diagnosen hiv ligger på 6.300.

Det vil sige at der er et mørketal på ca. 500 personer, som har hiv uden at vide det.

Der findes Checkpoint-klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Selvom der samlet set er åbent 24 timer om ugen, når man i år op på ca. 12.000 besøg

Faldet er i nye diagnoser er størst blandt mænd, der har sex med mænd, som også er den gruppe, hvor hiv er mest udbredt. I 2021 blev der fundet 41 nye tilfælde i denne målgruppe, mens der blev fundet 61 i 2020.

 

Mere om AIDS-Fondet finder du her.

Læs også: Checkpoint må lukke klinikker

Læs også: Har du brug for en at tale med?