SAMFUND

Kære Herrelandshold: I kan sige det hele – helt uden at sige noget

Åbent brev til det danske herrelandshold, DBU og Kasper Hjulmand.

Copenhagen Pride sender åbent brev til fodboldlandsholdet i forbindelse med landsholdets deltagelse i VM i Qatar. Priden mener ikke at landsholdet står på mål for danske værdier og i stedet lukker øjnene. Læs brevet her.

VM er i fuld gang i Qatar. Et land, som langt fra lever op til deres forpligtelser, når det kommer til menneskerettigheder og LGBTI+ personers trivsel. Vi sendte i god tro vores herrelandshold afsted med et håb. Et håb om, at de ville vise det regnbuefarvede flag og stå op for vores værdier. Men når FIFA truer med sanktioner, lukker både spillere og fans øjnene. Men kan man overhovedet spille god fodbold med lukkede øjne?

I lørdags gik Copenhagen Pride i luften med kampagnen ”I kan sige det hele – helt uden at sige noget”, som er en åben appel til det danske herrelandshold. De har nemlig fundet en løsning, som tillader spillerne at vise deres støtte uden at risikere sanktioner. Billedet nedenfor viser tegnsprogstegnet for ”Kærlighed” eller ”I love You”. Og hvis spillerne laver tegnet for åben skærm, kan de være med til at vise danskerne og LGBTI+ personer verden over, at de tror på lige kærlighed for alle, uanset hvem man elsker.

Ud over posts på egne sociale kanaler, har Copenhagen Pride formuleret et brev til herrelandsholdet, DBU og Kasper Hjulmand. Her beder de om pressens hjælp til at få budskabet ned til Danmarks Drenge i Qatar.

”Vi har brug for pressens hjælp til at få det her budskab ned til spillerne i Qatar. For spillerne er det vigtigt at fokusere på fodbolden, men for os, går sport og menneskerettigheder hånd i hånd”, siger Lars Henriksen, politisk forperson for Copenhagen Pride og uddyber: ”Retten til frihed, tryghed og kærlighed bør ikke sættes på pause, fordi der skal spilles fodbold, men sporten kan tværtimod være et fantastisk redskab til at starte de her vigtige samtaler. Det kræver bare, at der er nogen, der er modige nok til at gå forrest.

Vil give DBU en håndsrækning

Copenhagen Pride understreger, at de ikke langer ud efter hverken DBU, landsholdet eller Hjulmand, men de ønsker at give dem en “håndsrækning” i form af et meget simpelt værktøj, som kan hjælpe spillerne med at vise deres støtte i en situation, hvor det ellers virker umuligt. Det har betydet utrolig meget for LGBTI+ miljøet, når det danske hold har båret One Love anførerbindet, og når Kasper Hjulmand tidligere har udtalt sig om LGBTI+ rettigheder og tilmed har vundet LGBT+ Danmarks pris som ”Årets Laks”. Derfor gør det også ondt, når de vælger ikke at vise deres støtte til dette års VM i Qatar.

Kampagnen tæller desuden storskærmsplaceringer rundt omkring i København, som kommer til at køre indtil VM slutter. Budskaberne gik i luften i går, mandag, og kører bl.a. på Vesterport, Nørreport og Rådhuspladsen.

“Vi håber og tror på, at det danske herrelandshold vil vise deres opbakning til alles ret til at leve frit og i tryghed. Som organisation ved vi, hvor vigtigt det er, at man viser mod og siger fra overfor uretfærdighed – også når det føles vanskeligt,” afslutter Lars Henriksen.

 

Se også: Copenhagen Pride

Læs også: Sonny Schneider genbesøger værker på ny udstilling på Jailhouse