SAMFUND

Har du brug for en at tale med?

Hiv-Danmark og AIDS-Linjen lancerer projektet “En at tale med” forud for Den Internationale Aids-dag den 1. december.
Foto: Mohamed Hassan

Hiv-positive føler sig mere ensomme en resten af befolkningen viser undersøgelser. Derfor lancerer Hiv-Danmark og AIDS-linjen i dag projektet ”En at tale med”, hvor hiv-positive kan få kontakt med en frivillig i samme situation.

”Projekt ”En at tale med” er et tilbud til alle hiv-positive, uanset hvem de er, og hvor de er i deres liv”, siger formand for Hiv-Danmark Preben Bakbo Sloth.

Undersøgelser viser at hiv-positive føler sig mere ensomme en den øvrige befolkning.

” Vi ved, at mange holder deres diagnose hemmelig af frygt for omverdenens reaktioner. Og vi ved, at diagnosen kommer som et chok for mange”, tilføjer formanden.

Projektet består af frivillige, der selv lever med hiv. De kan identificere sig med de udfordringer, der nogle gange kan være i et liv med hiv.

”En at tale med” er en relancering – eller en udvidelse – af Hiv-Danmarks mangeårige mentorordning.

“Den er primært blevet opfattet som et tilbud til ny-diagnosticerede. Tilbuddet gælder selvfølgelig fortsat for dem, men I dag er behovet bredere og mere nuanceret. Der er to markante udviklinger. Det ene er, at der heldigvis bliver færre, der får konstateret hiv. Det andet er, at den del af befolkningen, der lever med hiv, bliver ældre. Den udvikling prøver vi at matche”, siger Preben Bakbo Sloth.

Med den medicinske behandling, der er i dag, kan hiv-positive leve lige så længe, som den øvrige befolkning. Men en del af de ældre oplever komplikationer blandt andet på grund af andre diagnoser eller bivirkninger af tidligere medicin. Flere ældre oplever desuden at miste deres partner eller nærmeste.

Hvis du har brug for en at tale med, kan du ringe til AIDS-linjen på telefon 9191 0707 eller skrive til info@hiv-danmark.dk . Du kan være anonym. Alt efter behov og hvad der er praktisk muligt, kan du snakke i telefonen, på mail eller mødes fysisk med den frivillige.

Mere om Hiv- Danmark finder du her.

Læs også: Dokumentaren Loving Highsmith går helt tæt på den lesbiske forfatter