SAMFUND

Antallet af nye hiv-tilfælde falder fortsat i Danmark

I år lyste de mange lys til minde om de mange vi har mistet til aids op på Rådhuspladsen i København, hvor World Aids Day blev markeret.
Foto: Frank Holm

Antallet af nye hiv-tilfælde falder stadig. Det viser nye tal fra Statens Serum Institut, som på World AIDS Day, offentliggør den danske hiv-statistik for 2020.

Sidste år blev der i Danmark registreret 110 nye tilfælde af hiv, hvilket er et fald i forhold til antallet af diagnoser i 2019 (159 personer) og 2018 (143 personer).

”Tallene viser, at kurven er knækket. Mere end tyve års stabile hiv-tal på omkring 200 for alvor er på vej ned. Det viser, at vi har fat i de rigtige værktøjer, og at vi kan stoppe spredningen af hiv i Danmark”, udtaler direktøren for AIDS-Fondet Lars Christian Østergreen.

”Noget af faldet skyldes, at flere mennesker i risiko for hiv benytter den hiv-forebyggende PrEP-behandling.  PrEP er blevet godt modtaget i Danmark, men nu er der behov for, at vi styrker den opsøgende indsats. Flere af de mest udsatte skal tilbydes PrEP. En del af de nye smittetilfælde kunne være forebygget, hvis vedkommende var på PrEP”, forklarer Lars Christian Østergreen.

En anden del af forklaringen på de lavere tal er, at hiv-medicinen er så effektiv. En velbehandlet hiv-positiv kan ikke overføre virus. Danmark er et af de lande i verden, hvor flest mennesker med kendt hiv er i effektiv behandling og dermed ikke smitter videre.

Behov for tidligere test 

Men der er ikke kun gode nyheder i opgørelsen fra Seruminstituttet. Den viser nemlig, at mange af dem, der fik en positiv hiv-test, har levet med virus længe, inden de blev testet. Mere end halvdelen (55%) har haft hiv så længe, at deres immunforsvar er alvorligt belastet, og de er i stor risiko for at blive syge.

”Her er der behov for en styrket indsats i forhold til test og rådgivning. Når mere end halvdelen kommer ind med nedsat immunforsvar, og 26 af dem endda så meget, at de får en aids-diagnose oveni, fordi de reelt er syge”, siger Lars Christian Østergreen.

Statens Serum Institut anslår at 6.700 personer lever med hiv i Danmark.

Antallet af personer med hiv, der har fået en diagnosen hiv ligger på 6.100.

Det vil sige, at der er et mørketal på ca. 600 personer, som har hiv uden at vide det.

 

Mere om Aids-Fondets arbejde finder du her.

Læs også: 40 år med aids