SAMFUND

Alarmerende stigning i hadangreb på LGBT+ miljøer i Europa

Foto: Pixabay.com

En kraftig stigning i angreb på LGBT+ miljøer i Ungarn, Serbien og Polen. Det får ILGA-Europe til at opfordre EU-Kommissionen til at styrke beskyttelsen af ​​de grundlæggende menneskerettigheder.

Kun en uge efter at have vundet buddet på EuroPride 2022, blev Beograds Pride Information Center angrebet af en bande fans af fodboldholdet Red Star.

Fodboldbøllerne sparkede vinduer ind og kastede med glasflasker. Det er det fjerde angreb på stedet siden december sidste år, og centret er under politibeskyttelse.

Men selv om politiet var underrettet om risikoen for angrebet, gjorde de intet for at forhindre det. De serbiske myndigheder sagde, at de ikke ville undersøge angrebet, da ingen blev såret, og ejendommen ikke blev beskadiget.

 

Bomber, gas og fyrværkeri

Lørdag den 28. september viste det sig, at pride-modstandere i den polske by Lublin var i besiddelse af bomber, gasbeholdere og fyrværkeri.

Et par, der bar en hjemmelavet bombe, blev arresteret i begyndelsen af ​​paraden. De tilbageholdes nu i tre måneder, før de bliver sigtet. Ifølge en domstolsekspert kunne bomben have forårsaget dødsfald ved marchen.

 

Nynazistisk angreb på filmvisning

I Budapest den 26. september forstyrrede den nynazistiske gruppe Our Nation Movement (Mi Hazánk Mozgalom) en filmvisning om at tackle mobning af LGBT+ ungdom på skoler.

Mellem fem og ti medlemmer af gruppen brød ind i filmvisningsrummet med bannere med tekster som ”Stop LGBT-propaganda” og ”Nul tolerance”. Dette tilsat tilråb og fornærmelser mod deltagerne.

Da politiet ankom til filmfremvisningen, stod de bare stille og så på, selv om medlemmerne af Our Nation Movement gentagne gange truede deltagerne. Først da nogen af deltagerne hældte en kop yoghurt på den nynazistiske gruppe banner, greb politiet ind.

 

ILGA-Europe opfordrer EU-Kommissionen til handling

I alle tre lande, Ungarn, Polen og Serbien, har der været skridt til at indføre restriktioner mod LGBT+ personer.

Katrin Hugendubel, advokatdirektør med ILGA-Europe, siger:

”Vi fordømmer kraftigt ethvert angreb på LGBT+ miljøerne, uanset hvilken form de tager. Særligt foruroligende er optrapningen af vold i Polen, hvor for eksempel en bombe blev medbragt til Lublin Equality March, formentlig med det formål at forårsage alvorlig kropslig skade eller død.”

”Disse angreb er tæt forbundet med anti-LGBT-hadudtalelse fra myndighederne, ligesom der ses en alvorlig mangel på intervention fra politiet og statslige myndigheder.”

”LGBT-miljøernes sikkerhed gælder lige som sikkerheden for alle andre, der bor i Europa. Derfor har vi nu mere end nogensinde brug for, at regeringer og internationale institutioner står stærkt sammen omkring de grundlæggende rettigheder og bekæmper had og forskelsbehandling.”

”Vi har brug for, at den næste EU-Kommission, der skal vedtage en LGBT+ strategi på EU-niveau, styrker deres ledelse og handlinger i beskyttelsen af ​​de grundlæggende menneskerettigheder for LGBT+ personer.”

 

ILGA-Europe er den europæiske gren af ILGA – den internationale lesbiske, homoseksuelle, biseksuelle, trans- og intersexforening. ILGA-Europe repræsenterer over 400 medlemsorganisationer i 45 europæiske lande.