SAMFUND

Første registrerede lesbiske par i verden

Anne Vibeke Fleisher og Elisabeth Bjerre Knudsen var det første lesbiske par i verden, der indgik registreret partnerskab. Foto: Buz Burrell

Danmark gav som det første land i verden bøsser og lesbiske mulighed for at få papir på hinanden den 1. oktober 1989. Den mulighed lod Anne Vibeke Fleisher og Elisabeth Bjerre Knudsen ikke gå fra sig. Som det første lesbiske par i verden indgik de registreret partnerskab den 5. oktober 1989. Det var nemlig så hurtigt, det lod sig gøre på deres lokale rådhus. Derfor kan de to i dag fejre 30 års bryllupsdag.

Egentlig var det slet ikke meningen, at parret skulle have haft papir på hinanden. De var nemlig til at begynde med modstandere af registreret partnerskab. Men da de begyndte at sætte sig ind i tingene, kom de på andre tanker og ændrede mening.

”Det var ikke meningen, at vi ville lade os registrere, og det havde vi også sagt til folk, vi kendte. Vi syntes nemlig, at registreret partnerskab og det at få papir på hinanden var lidt for traditionelt og borgerligt, og det lå for tæt op ad heteroernes måde at gøre tingene på. Vi sagde derfor også ja til at stille op til et interview i det daværende medlemsblad for Landsforeningen af Bøsser og Lesbiske, Pan Bladet, hvor vi så skulle forklare, hvorfor vi ikke ville lade os registrere. Men da vi begyndte at læse mere om registreret partnerskab, fandt vi imidlertid ud af, at det faktisk ville være rigtig dumt ikke at lade os registrere med de fordele, især juridiske, det ville medføre. Vi ville for eksempel slippe for besværet med at sikre hinanden testamentarisk. Så interviewet med Pan Bladet blev aldrig til noget, og vi blev enige om at smide vores fordomme over bord og sige ja til at indgå registreret partnerskab. På den måde kunne vi sikre hinanden økonomisk,” udtaler Anne Vibeke i bogen ”Ret til Kærlighed”.

Og Elisabeth fortsætter: ”Der var nogle punkter i loven, hvor bøsser og lesbiske ikke blev ligestillet med heteroseksuelle. Vi kunne ikke blive viet og heller ikke adoptere hinandens børn. Det var blandt andet det, som vi havde imod registreret partnerskab. Men vi kunne omvendt se, at i stedet for at skulle udfylde en masse papirer for at sikre hinanden økonomisk så kunne vi klare det hele ved bare at lade os registrere.”

Anne Vibeke Fleisher og Elisabeth Bjerre Knudsen gjorde ikke noget særligt ud af det på selve dagen den 5. oktober 1989, hvor de fik papir på hinanden.

Efter et par år havde Elisabeth og Anne Vibeke dog en pause i deres parforhold og var ved at gå helt fra hinanden, men de fandt sammen igen.

 
Ny bog

Du kan læse hele historien om Anne Vibeke Fleisher og Elisabeth Bjerre Knudsen i Bjarne Henrik Lundis’ nye bog ”Ret til kærlighed”.

I bogen fortæller en række LGBT+ personer i alderen 19 til 76 år om, hvordan de flere rettigheder og forbedrede vilkår har haft – og har – indflydelse på deres hverdag og arbejde.

Du kan også høre podcastet med Anne Vibeke Fleisher og Elisabeth Bjerre Knudsen, som historien bygger på herunder.

https://youtu.be/Ptiak_O7RNY

Skriv et svar