Aktiv eller passiv

På homoseksuelle datingsites ser man ofte spørgsmålet: ”Er du aktiv eller passiv?” Det er ofte det første spørgsmål, der skal besvares, når man har fået kontakt med en anden fyr.
Foto: © Can Stock Photo // Lopolo

Out & About sætter fokus på emnet aktiv/passiv, hvor det handler om valget mellem at få pik eller give pik.

På homoseksuelle datingsites ser man ofte spørgsmålet: “Er du aktiv eller passiv?” Det er ofte det første spørgsmål, der skal besvares, når man har fået kontakt med en anden fyr.

En af de mange påstande man hører igen og igen er, at Danmark har en klar overvægt af passive bøsser. Men er der overhovedet flere passive end aktive bøsser?

“Det er jeg ikke så sikker på, og der findes ikke nogen egentlig statistik på dette område”, siger sexolog Bjorn Dotzauer.

“Ser vi for eksempel på de store byer, er der langt flere muligheder for MSM (mænd der har sex med mænd) for at udleve deres seksuelle lyster end i resten af landet.

Her er der også en stor gruppe af bi- og heteroseksuelle mænd, der eksperimenterer med analsex med andre mænd. Om disse mænd vælger at være aktive eller passive, er der heller ikke nogen statistik omkring”, siger Bjorn Dotzauer.

– Hvornår ved man så, om man er enten aktiv eller passiv?
“Det kan være styret af ens opdragelse, hvor man hjemmefra har fået stuvet ørene fulde af at røven kun er til at skide med. Her kan man opleve at udvikle et “forhold” til sin røv, hvor renlighed og lort går dårlig i hak med sex”, mener Bjorn Dotzauer.
Kultur og de første seksuelle oplevelser har ifølge sexologen også stor betydning.
“Har man dårlige erfaringer ved at få pik, så foretrækker man måske næste gang at være den aktive – og omvendt”, siger han.

Homo-/bimændenes anal-verden kan ifølge Bjorn Dotzauer deles op i fire hovedtermer:

De aktive: Mænd, der kun kan lide at give pik. De vil ikke selv bolles.

De passive: Mænd, der kun kan lide at blive bollet. De ønsker ikke selv at give pik.

De versatile: Mænd, der kan lide at blive bollet og at bolle. De finder lige nydelse ved at være passive som aktive. Nogle af disse mænd oplever, at de er mere passive eller aktive i perioder, men som helhed vil de ikke undvære, hverken at få eller give pik i røven.

De non-anale: Mænd, der ikke tænder på analsex. De vil, hverken give eller have pik i røven. De kan bedre lide blowjobs og handjobs.

Definer egne forhold

En aktiv fyr kan godt være blød og feminin lige såvel, som en rå og maskulin fyr kan være total passiv og aldrig ønske selv at give pik. Om man er aktiv eller passiv, er for mange lig med, hvordan vi definerer os selv.

“Vi skal ikke bare overtage de heteroseksuelles begreber og forestillinger om, hvordan et parforhold skal defineres: Manden som den aktive – det maskuline/positive – den passive som “kvinden” – det feminine/negative”, siger Bjorn Dotzauer, og fortsætter;

“Jeg oplever, at mange homoseksuelle føler, de bliver nødt til at svare på spørgsmålet om, hvem der er damen i forholdet.

Vi skal tage retten tilbage til at definere vores egne forhold”, siger han.
Begrebet er højst sandsynligt kommet fra den heteroseksuelle verden, hvor rollerne på forhånd er delt ud, mener Bjorn Dotzauer.

Homoseksuelle kønsroller

“Mange heteroseksuelle mænd og kvinder, der har “almindelig” hetero-sex, hvor manden boller kvinden i vagina, tænker, at sådan må det jo også være med to mænd. Men hvem af dem er så “damen” i det forhold?”

Det skyldes ifølge Bjorn Dotzauer en uvidenhed om, at sex kan foregå på mange andre måder end den gængse heteroseksuelle kønsrolleopdeling.

“At være passiv, er ikke lig med, at man bare ligger på ryggen og tager imod pik i timevis!

At være passiv betyder blot – i vores miljø – at vi godt kan lide at få pik i røven.

En passiv gut kan derfor også godt være utrolig “aktiv” i sengen og “kommandere” med ham, der giver pik”, siger Bjorn Dotzauer.

Et følsomt emne er for mange, hvordan man så holder røven ren. Det kommer vi meget mere ind på næste gang.