SAMFUND

AIDS-Fondets Checkpoint klinikker hænger atter i en tynd tråd

AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker er ikke at finde på regeringens rekordstore finanslov for 2024. Dermed ser det atter ud til at Fondet må lukke flere testklinikker og skære i åbningstiden. 
Foto: Aids-Fondet

AIDS-Fondets Checkpoint klinikker er ikke at finde i regeringens rekordstore finanslov for 2024. Dermed ser det atter ud til at Fondet må lukke klinikker og afvise udsatte 15 til 29-årige og LGBT+ personer efter nytår.

På trods af at unge og LGBT+ personer står i kø for at blive testet for klamydia og gonorré i AIDS-Fondets fem Checkpointklinikker har regeringen ikke afsat penge på næste års finanslov til at videreføre det populære testprogram.

“Jeg er virkelig skuffet over, at Regeringen ikke har sat penge af til seksuel sundhed for de mest udsatte grupper. Man siger, at man vil styrke et presset sundhedsvæsen, og så hiver man tæppet væk under et velfungerende tilbud, der aflaster hospitalerne”, siger Lars Christian Østergreen, der er direktør i AIDS-Fondet.

AIDS-Fondet driver for tiden Checkpoint -klinikker i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt på Frederiksberg. Et tilbud der synes at gå rent ind hos den unge målgruppe. Således havde Checkpointklinikkerne i 2022 næsten 12.000 besøg.

“De unge er glade for, at vi har åbent, når de har fri. Mange fremhæver, at der er en god stemning, hvor det er trygt at tale om sex og seksualitet. Man får hurtigt svar, og hvis man fejler noget, sørger vores læge for, at man får en recept med det samme”, siger Lars Christian Østergreen.

En af de vigtige faktorer for at de unge kommer i klinikkerne. De vil nok holde sig væk, hvis de ikke bliver set og hørt som individer, eller det ikke er trygt at tale om sex.

Sexsygdomme eksploderer

Den hyppigste sexsygdom er klamydia, hvor der i 2021 blev fundet 36.632 nye tilfælde, hvoraf 86% var i alderen 15 til 29 år. Så det er netop denne gruppe der fylder i statistikken.

“Sundhedsstyrelsen skønner, at der er omkring 50.000 klamydia-tilfælde om året. Samtidig er der også et enormt mørketal. De mange, som ikke bliver testet og behandlet, er med til at drive epidemien. Hvis vi ikke gør noget ekstraordinært, får vi ikke bugt med klamydia”, siger Lars Christian Østergreen.

Det er netop sygdomme som klamydia, gonorré og syfilis, der boner ud i statistikkerne. Mens antallet af nye hiv-tilfælde faktisk er faldende i Danmark.

“I Checkpoint oplever vi, at unge og LGBT+ personer gerne vil tage ansvar for den seksuelle sundhed for dem selv og deres partnere, hvis de har muligheden. Det er et virkelig godt udgangspunkt for en effektiv indsats mod sexsygdomme”, siger Lars Christian Østergreen.

Konstant kamp om overlevelse

AIDS-Fondets mangeårige erfaring med at teste og rådgive mænd, der har sex med mænd i forhold til hiv, er netop det som test og rådgivning til unge bygger på.

Checkpoint er senere udvidet til at dække andre sexsygdomme og alle LGBT+ personer. Gennem bevillinger fra satspuljerne blev det muligt at åbne Checkpoint for alle unge i alderen 15 til 29 år.

Satspuljerne udløb dog ved udgangen af 2022, og Checkpoint blev kun holdt oppe i første kvartal af 2023 ved hjælp af en nødbevilling. På finanslovsudspillet i foråret var Checkpoint heller ikke nævnt. Men blev i sidste øjeblik reddet ved forhandlinger. Her lykkedes det nemlig at finde fire mio. på Finansloven 2023.

“Det har været måneder med manglende afklaring. Vi havde faktisk fyret medarbejdere og lukket klinikker i Odense og Aalborg, da det her i foråret var afklaret, at vi fik fire millioner kroner til Checkpoint i år. Det var ikke helt nok. Det er faktisk kun takket være private donationer, at vi kan holde åbningstiderne som før”, uddyber Lars Christian Østergreen.

Nu går forhandlingerne om Finansloven så i gang. Her vil Fondet søge at sikre minimum syv mio. kroner, som er det koster at drive Checkpoint på det nuværende niveau.

“Det er og bliver en offentlig opgave at sikre, at alle har adgang til relevant test og rådgivning i forhold til sexsygdomme. Vi krydser fingre for, at alle de sundhedsordførere, som vores forebyggelseschef og jeg har rendt på dørene de seneste måneder gør, at vi kan få støtte til Checkpoint”, slutter AIDS-Fondets direktør.

 

Læs også: Nyt dansk LGBT+museum