Nyt dansk LGBT+museum
27. august åbner et nyt dansk virtuelt LGBT+ museum ved en fernisering hos Buens Bogcafé i Aalborg.
Der er få dage til det første danske LGBT+ VR-Museum sine virtuelle døre op for allerførste gang.
“Jeg glæder mig helt enormt meget til at andre skal se museet. Jeg håber rigtig meget, at andre queer personer kan spejle sig i historierne og kunsten. Og at ikke-queers kan få en aha-oplevelse og mærke menneskerne bag akronymet”, fortæller Danish Story Director, Simon Zander.
Museets indretning og arkitektur minder om et halt almindeligt museum, men det nye LGBT+ museum er skabt som en virtual reality oplevelse.
Den spæde start på en dansk udgave af VR-Museet skete tilbage i 2022. I januar 2023 begyndte man så at søge historier og kunst til udstillingen. Simon Zander har været med hele vejen og det har været en stor oplevelse for ham:
“Det har været enormt givende at snakke med så mange forskellige mennesker. Mange af bidragsyderne besøgte vi i forbindelse med indspilning af deres historier og fotoscanning af deres objekter. Det var her vi fik mange lange snakke om livet, queerness, succeser og nedture. Alt sammen noget, der har været med til at udvide min egen horisont. Men samtidig også bekræftet for mig, hvor vigtigt det er, at der bliver en platform, hvor disse historier kan fortælles og bevares”.
Først verden og så Danmark
Den internationale version har allerede gået sin sejrsgang verden rundt, vundet priser og været udstillet i bl.a. London og New York. Nu er tiden kommet kommet til en dansk version. Naturligvis med en præsentation af Danmark med personlige historier og kunst af danske queers.
Nogen vil måske mene det er på tide, for ham der står bag hele det internationale museum er danske, Thomas Terkildsen fra Aarhus Universitet. Han skabte verdens første VR-museum for LGBT+ miljøet sammen med sin engelske kollega Antonia Forster.
Den sande fortælling
Museet præsenterer fængende historier, queer kunst og foto-scannet personlige objekter, der alle nu udstilles på det virtuelle museum. Fortællingerne læses op af personene selv. Så med controllere i hænderne og VR- headset på, er du klar til at udforske de mange fortællinger. Du kan tage de udstillede genstande op og med et let tryk får du ejeren af genstanden til at fortælle deres livshistorie og hvorfor netop den genstand har stor betydning.
Det er vigtigt for museet, at det er de originale objekter man oplever og ikke tegnede kopier. Så det hele er blevet minituøst scannet så det er den nøjagtige gengivelse af genstanden med hver eneste lille brugsmærke som vidnesbyrd. Du kan blandt andet opleve en 4D-scanning af en dragqueen, en tegnebog fra starten af halvfemserne og et par lesbiske musvitter.
” Det er en mangfoldig udstilling, med et bredt spænd af queer historier. Det har altid været målet med museet. Det skal være et sted, hvor LGBTQ+ personer kan fortælle netop den historie, de havde på hjertet. Et sted, hvor disse historier bliver fejret. Et sted man bliver hørt, imødekommet og set”, slår Simon Zander fast.
Fernisering i Aalborg
Alle er inviteret til fernisering. Den finder sted på Buens Bogcafé, søndag den 27. August kl. 10-15.00. Her er der er en unik mulighed for at komme og opleve et museet.
Buen Bogcafé holder ekstraordinært åbent denne søndag, for at alle kan komme og få et VR-headset på og opleve museet. Der vil være kaffe på kanden og også mulighed for at handle i butikken.
Hele dagen vil der også være mulighed for at få en snak med Co-Founder og Lead Developer, Thomas Terkildsen, og Danish Story Director, Simon Zander.
Du kan læse mere om det danske, såvel som det internationale museum her. Her kan du også få mere information og seneste nyt, om hvorfra museet er tilgængeligt.
Link til det nye VR- LGBT+ museum.
Læs også: Podcast: Lad mig blomstre