AIDS-Fondet med stærk opfordring til danske politikere

Corona pandemien bruges som undskyldning for at angribe sårbare grupper som LGBT+ personer og mennesker med hiv.
Foto: Pixabay.com

Flere lande benytter coronakrisen som undskyldning for at angribe LGBT+ personer og mennesker med hiv. Mange års globale fremskridt i kampen mod hiv og aids kan nu tabes på gulvet, frygter man i AIDS-Fondet.

 Kampen mod corona har fået mange lande til at indføre strenge restriktioner for befolkningens adfærd. I Afrika er der en del eksempler på lande, der har brugt corona pandemien som undskyldning for at angribe sårbare grupper som LGBT+ personer og mennesker med hiv.

”I Uganda har myndighederne arresteret en gruppe LGBT+ personer under påskud af, at de skulle være smittespredere”, fortæller direktøren for AIDS-Fondet Andreas Gylling Æbelø i en pressemeddelelse.

”Der er en alvorlig risiko for at corona-smitten får frit spil, fordi disse mennesker i forvejen ikke tør opsøge sundheds- og sikkerhedsmyndigheder. De rammes nu dobbelt”, tilføjer han.

” Mange års erfaring med hiv og aids har vist, at tingene hænger sammen. Hvis man skal bekæmpe en epidemi effektivt, skal man have fokus på de faktorer, som driver epidemien. Det er faktorer som social udstødelse, manglende menneskerettigheder og ringe adgang til basale sundhedsydelser”, siger Andreas Gylling Æbelø.

Derfor har AIDS-Fondet en stærk appel til de danske politikere om at lægge diplomatisk pres på lande, der bruger corona til at stække basale rettigheder. Herunder også EU-lande som Polen og Ungarn.

Men også støtten til de civilsamfundsorganisationer, der arbejder med de allermest udsatte grupper skal optimeres. Derudover opfordrer AIDS-Fondet politikerne til at bruge corona-indsatsen som løftestang til at forbedre seksuelle- og menneskerettigheder specielt i udviklings landende.

 

Læs også: Alarmerende stigning i hadangreb på LGBT+ miljøer i Europa

Se også: AIDS-FONDET: CORONA ER BENZIN PÅ BÅLET OG RAMMER DE MEST UDSTØDTE