Aarhus Pride hvad nu?

Mona Linaas (nr.2 fra venstre) ved deltagelse i Copenhagen Pride 2020.

Vi har taget en snak med Aarhus Pride-talsperson Mona Linaa for at høre, hvordan de ser fremtiden.

Coronaen har gjort år 2020 til noget af lorteår, for at sige det lige ud. For mange store arrangementer og festivaler var den en mavepuster og desværre grunden til, at de har måtte undværes i år. Det gælder også for Aarhus Pride. Men hvor er de lige nu og hvad er tankerne for fremtiden. Coronaen har svært ved at slippe sit tag, og vi må nok regne med, at den også fylder en del i år 2021.

– Hvordan oplevede I nedlukningen og aflysningen af årets Pride?
”Der er ingen tvivl om, at vi vil have elsket at lave en stor mangfoldig pride i år, og vi havde glædet os. Det var naturligvis en ærgrelse og skuffelse, men vi var ikke alene, det er jo hele vejen rundt, at vores kollegaer i miljøet og eventbranchen blev ramt. Vi er lidt glade for, at vi selv kunne tage beslutningen om, at vi ville aflyse, frem for at vi blev tvunget til det af myndighederne. Syntes det har gjort, at det har været nemmere at acceptere og dermed bruge energien på at se fremad i stedet.”

– Har det konsekvenser for jer, f.eks. økonomisk?
”Vi have ikke fået brugt særlige mange penge på det gældende tidspunkt, og vi har kunne komme igennem uden at skulle gå i minus. Vi har derfor ikke mærket det så hårdt som så mange andre, men sender gode tanker til vores samarbejdspartnere såsom G-Bar, som virkeligt har det hårdt, samt resten af kulturlivet. Vi vil også gerne sige tak til de sponsorer, som har valgt at bibeholde deres bidrag til os, trods aflysningen.”

– Har i fejret Priden på andre måder?
”På dagen, hvor Priden skulle have været, der gik bestyrelsen ruten, og i Musikhusparken mødtes vi med Aarhus’ borgmester, der holdt en tale, imens vi sendte live på Facebook. Vi har også deltaget i Copenhagen Prides digitale parade, samt debatter.”

– Hvad så med fremtiden?
”Ja, den er jo svær at spå om, men vi indrømmer da, at det ser lidt udfordrende ud. Vi følger situationen løbende og forholder os til de gældende retningslinjer, men indrømmet, det ser svært ud, at vi skal gå fra en forsamling på 100 og op til 10.000 på et halvt år.”

 

Vender tilbage

– Bliver der Pride næste år?
”Vi vil gøre alt for at der bliver Aarhus Pride i 2021. Vi holder dørene åbne og ser på muligheden for at skabe en pride i forskellige udgaver. For hvis det ikke kan blive, som vi kender den, så vil vi byde ind med en pride i en mere tilpasset version.”

– Er I ved godt mod?
”Ja, energien og humøret er højt. Folkene i gruppen har stor mod på at skabe og bibeholde Aarhus Pride. Så let slipper I ikke af med os, og næste år har vi 10 år jubilæum.”

Aarhus Pride er nok ikke de eneste, der er i tænkeboks omkring, hvordan man afholder store events, festivaler og lignende i 2021. Vi kommer nok til at se ændringer i form og udtryk. Næste år er for alvor regnbueår i Danmark, her tænkes ikke mindst på Copenhagen 2021 – et event der også om nogen kan blive påvirket af diverse eftervirkninger af coronaen og dens retningslinjer.

Beslutningen om aflysningen af Aarhus Pride 2020, der skulle have været afholdt 6. juni, skete i slutningen af marts. I den forbindelse udtalte, Mona Linaa, i en pressemeddelelse:

”Det er med stærkt mismod og blødende, modstræbende hjerte, men også med en klar erkendelse af, at det er det rigtige at gøre. Aarhus Pride er fuldstændig afhængig af de mange, mange mennesker, virksomheder og organisationer, der hvert år lægger en indsats og støtter op om Aarhus Prides hyldest til mangfoldigheden. De fortjener også at få en klar udmelding. Det er ærgerligt, men vi forventer at komme stærkt igen i 2021.”

Læs også: En aflyst Aarhus Pride blev afholdt

 

Se også: Aarhuspride.dk