KULTUR

Årets historiske bog

De fem bøger der er udvalgt til prisen.

Hvilken bog om historie var bedst i året, der gik?

Prisen Årets historiske bog uddeles af Dansk Historisk Fællesråd, som har uddelegeret mandatet for udvælgelse af kandidater til en nomineringskomité. Nomineringskomitéen består af et antal fagpersoner, så man sikrer både en emne- og tidsmæssig spredning.

De vigtigste kriterier for at blive udvalgt som kandidat til prisen er, at bogen skal have en dansk forfatter og være udgivet af et dansk forlag inden for det aktuelle år. Det skal også være en historisk bøger – hvilket kan være både biografier, synteser og oversigtsværker, men ikke romaner eller antologier. Et værk kan godt komme i betragtning, hvis det er forfattet af flere forfattere.

Gennem året læser medlemmerne af nomineringskomitéen så mange bøger som muligt og samles i januar for at udvælge de fem kandidater. Historie-onlines brugere har i december haft lejlighed til at komme med indstillinger til komitéen.

I år er har en af de fem bøger særlig LGBT+ relevans:

Karl Peder Pedersen: Poul og kærligheden. En kontrærseksuels bekendelser.

Etatsråd Poul Andræs bevarede dagbøger og private arkiv giver et unikt indblik i livet som kontrærseksuel i 1800-tallets Danmark. Det bidrager til et tankevækkende portræt af en af Danmarks første aktivister for homoseksuelles rettigheder. Der er tale om en velskrevet, vigtig og yderst relevant udgivelse om et af Danmarkshistoriens mest underbelyste emner.

Bogen blev anmeldt på outandabout.dk i februar 2021, hvor den fik 6 stjerner.

Læs anmeldelsen her.

De andre bøger, du kan stemme på, er:

  • Anne Kirstine Hermann: Imperiets børn.
  • Dan H. Andersen: Store Nordiske Krig bd. 1-2.
  • Erik Gøbel: Under sejl. Til Asien, Afrika og Amerika.
  • Rasmus Glenthøj og Morten Nordhagen Ottosen: Union eller undergang. Kampen for et forenet Skandinavien.

Afstemningen foregår på historie-online.dk frem til 13. marts, og prisen på 20.000 kroner uddeles på Historiske Dage i Øksnehallen i København i marts måned.

Stem her.

Prisen er sponsoreret af Kulturministeriet og Sydbank

Afstemningen om Årets Historiske Bog 2021 løber fra 26. januar til 13. marts 2022.

Læs også: Poul og kærligheden – en kontrærseksuels bekendelser