KULTUR

År 2015 i tilbageblik

Foto: Pixabay

Human Rights Campaign (HRC), verdens største LGBT-rettighedsorganisation, kæmper konstant for bedre forhold og ligestilling. Meget er sket i 2015, og nu da året er ved ende, er der lejlighed til at se tilbage på de mange LGBT-relaterede begivenheder.

Gode nyheder

Højesteret i USA kom i juli frem til at ligestilling af homovielser skulle være gældende i alle stater.
I Irland var hele befolkningen i juni ved stemmeurnerne for at stemme om hvorvidt homoseksuelle skulle have lov til at gifte sig. 62% af stemmerne var til fordel for homoerne, og allerede i november begyndte de første homopar at blive gift.
I Mexico afgjorde højesteret, at landets forbud mod homoægteskaber var i strid mod den mexicanske grundlov.
Cypern og Chile lovliggjorde registreret partnerskab i 2015.

Statsansat LGBT-forkæmper

Randy Berry blev i 2015 ansat af den amerikanske regering til at kæmpe for homorettigheder og ligstilling i hele verden. Dermed blev USA det første land i verden, som har en officielt statsansat LGBT-forkæmper.

Nepal går forrest i Asien

Nepal har inkluderet LGBT-rettigheder i deres nye forfatning. Homoseksuelle skal beskyttes af loven i Nepal, og landet sætter således et eksempel for dets store naboer som Indien og Kina, hvor LGBT-rettighederne er meget begrænsede.
Nye lovgivninger verden over har givet LGBT-personer bedre forhold og lige rettigheder. i Thailand, Vietnam, Bolivia og på Malta har transpersoner nu forbedrede vilkår.

I Mozambique fejrede landets største homoorganisation Lambda i juni, at homoseksualitet da ikke længere var ulovligt.

Langt fra færdig

Selvom Human Rights Campaign og andre organisationer i verden er nået rigtig langt, og selvom der mange steder i verden er en masse at være stolte af og glade for, så er vi langt fra i mål. Mange steder i verden foregår stadig diskrimination og kriminalisering af LGBT-personer.

2015 i USA

Selvom USA på mange måder er i fremgang hvad angår homorettigheder, har en del politikere alligevel udtalt sig negativt omkring LGBT-personer.
Steve King, politiker i Iowa har udtalt, at nu da homoer må blive gift, kommer vi også til at se mænd, som gifter sig med deres græsslåmaskiner.

Pat Robertson, en anden amerikansk politiker udtalte “Se hvad der sker, kærlighedsaffærer mellem mænd og dyr vil blive tilladt. Polygami vil uden tvivl blive tilladt og folk vil kalde det en rettighed.”

ABC News bragte et interview med den mandlige mormon Jeff, som har giftet sig med en kvinde, selvom han er tiltrukket af mænd. Han fortæller i interviewet: “Jeg elsker doughnuts. Så man kan sige at jeg er tiltrukket af doughnuts, lige som jeg er tiltrukket af mænd. Og hvis jeg skulle være tro mod mig selv, skulle jeg spise doughnuts meget mere end jeg egentlig gør. Men benægter jeg mig selv fordi jeg ikke spiser doughnuts? Nej.”

 

Læs også: Kina gør fremskridt på LGBT-fronten