SAMFUND

Grækenland legaliserer homo-ægteskaber

Grækenlands premierminister, Alexis Tsipras.
Foto: Facebook

Tidlig onsdag morgen blev det vedtaget, at homoseksuelle kan gifte sig i Grækenland. Landets premierminister undskylder i stedet for at fejre.

Det græske parlament stemte tidligt onsdag morgen om at legalisere homo-ægteskaber. Det blev overbevisende vedtaget med 193 stemmer ud af det 300 personer store parlament.

Afstemningen gik ud på at ophæve en partnerskabslov fra 2008, der eksplicit gjorde homo-ægteskaber ulovlige. Derfor mente den græske premierminister for det venstreorienterede parti Syriza, Alexis Tsipras, at en gedigen undskyldning til det græske homo-miljø var på sin plads.

“Det sømmer sig ikke at fejre, men i stedet at undskylde over for de mennesker, hvis basale rettigheder har været blokeret indtil nu,” sagde premierministeren til parlamentet og fortsatte “Dette lovforslag skulle have været vedtaget for årevis siden, og måske endda for måneder siden, hvis det havde været op til denne regering.”

Talsperson for ILGA-Europe Joyce Hamilton er glad for vedtagelsen af den nye lov, men mener dog også, at den har været for længe undervejs:

“Dette er realiseringen af mange års politiske løfter. Den ene græske regering efter den anden har talt om juridisk at anerkende par af samme køn, og jeg er begejstret for endelig at se disse positive ord oversat til meningsfuld forandring for par i Grækenland,” siger Joyce Hamilton.