KULTUR

4-årig sagsøger den schweiziske stat

Foto: Pixabay.com

Fædrene til den lille dreng kan ikke begge blive registreret som hans forældre, og derfor sagsøger han den schweiziske stat for diskrimination.

En 4-årig dreng fra Schweiz går til Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, efter at den schweiziske højesteret har dømt, at kun en af hans fædre kan være drengens juridiske forælder. Den anden far har således ingen juridiske rettigheder i forhold til drengen.

Parret har af flere omgang forsøgt at få den anden far til at blive juridisk forælder til drengen, men i maj blev det stadfæstet i højesteret, at det kun er den far, hvis sædceller blev brugt under undfangelsen, der er juridisk far til barnet.

Den østrigske advokat Helmut Graupner, der har succes-erfaring med lignende sager, er blevet hyret for at tale barnets sag. Han vil sagsøge den schweiziske stat for diskrimination og forstyrrelse af private familieanliggender ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Advokaten mener, at drengen lider skade af, at kun en af fædrene kan være drengens juridiske far. Eksempelvis har drengen hverken ret til pleje, omsorg eller økonomisk arv efter sin anden far.

Drengen blev til ved gennem en anonym ægdoner og en surrogatmor i Californien, og ingen involverede kvinder gør krav på drengen.

Det er ulovligt at gøre brug af en surrogatmor i Schweiz, og homoseksuelle par kan ikke adoptere. Skulle der ske drengens juridiske far noget, vil den anden far altså ikke være i stand til at adoptere sin egen søn.