ANMELDELSER

Hvad vil det sige at være pige eller dreng?

Den nye danske dokumentar “Forvandlingen” får verdenspremiere under dette års CPH:DOX.   En af de bedste danske film om unge transpersoner.                    Foto: Pressebillede fra filmen.

Max er lige sprunget ud som transkønnet dreng. Bastian føler sig mest som en pige. Det er omdrejningspunktet i den nye danske dokumentar ”Forvandlingen”, hvor vi følger Bastian og Max fra barndommen og ind i den kaotiske teenagetid, hvor krop og sind stritter i hver sin retning.

Af Phillip R (han/ham)

Begge står de overfor et valg, der vil ændre deres liv for altid og de har tiden imod sig. Max og Bastian føler nemlig ikke at deres krops udvikling går i den rigtige retning og derfor overvejer de at stoppe puberteten ved at begynde på stophormoner. Men konsekvenserne af hormonbehandling er store og valget er uoverskueligt, for hvordan finder man ud af, hvem man er, når alt er i forandring? Kan man overhovedet stole på sig selv, når man også er i tvivl om sit køn? Og hvad vil det egentlig sige at være en pige eller en dreng? Måske kunne man bare sige, at man er et menneske.

I ”Forvandlingen” tager instruktøren børnenes perspektiv. Børnene/de unge tages ikke som gidsler i fortællingen ligesom det ofte er tilfældet i andre dokumentarer om transkønnede børn, hvor forældre og læger fylder mest. Vi oplever hvor svært det kan være for et barn, når alle de voksne omkring dig har en mening om dig. En holdning til, hvem du er og hvad du skal gøre.

Børnenes perspektiv

I ”Forvandlingen” er det børnenes perspektiv, der er i fokus. Det er Max og Bastians verden, der er omdrejningspunktet. Det handler ikke om forældre, søskende eller sexologisk klinik. Selvom de helt sikkert alle spiller en rolle i hvilke beslutninger og overvejelser både Max og Bastian gør sig gennem filmen. Frem for alt er filmen er lavet respekt for emnet.

Det er en autentisk fremstilling af, hvordan det er at være transkønnet barn og teenager. Med alt, hvad det indebærer både af fejl fra familiens side, sortering af information og meninger eller holdninger fra alle sider. Vi oplever, hvordan de ting de får fortalt på sexologisk klinik påvirker dem. Max fortæller f.eks. at alt hans hår kan falde ud, hvis han begynder på hormoner.

Både Max og Bastian baserer helt naturligt deres beslutninger ud fra, hvordan deres forældre ser på det. Samtidigt med at de prøver at finde ud af, hvad de selv vil og i en meget ung alder overvejer resten af deres liv. Og hvordan det skal leves.

På det punkt tager filmen børnenes egne forestillinger, ønsker og håb for deres liv seriøst. Børnene får i filmen lov til at være sig selv og bare være helt almindelige børn i helt almindelige familier med en ekstra udfordring i livet.

Børn takler køn

Filmen viser på en realistisk måde, hvordan børn takler køn på en helt anden måde end voksne. Hos børn ser det ud til ikke at være en ting, der fylder.

Som transperson tror jeg, det kan være ekstrasvært at se filmen. Man kommer meget nemt til at spejle sig selv og på den måde genoplever en svær tid i sit liv. Livet som teenager og søskendeforholdene i de to historier tror jeg mange kan spejle sig i.

Vi får ikke en konklusion på Bastians fortælling, måske fordi der ikke er en. Måske er det heller ikke så vigtigt, men det er ikke helt tydeligt for mig om det er med vilje eller om filmen forsøger at konkludere noget.

Titlen ”Forvandlingen” synes jeg bærer præg af man ser transpersoners fortællinger som sensationelle. Her kan jeg meget bedre lide den engelske titel ”It’s Always Been Me” ( Det har altid været mig), som jeg synes giver et meget bedre billede af hvad filmen gerne vil sige.

”Forvandlingen” får fem gode stjerner. Her er det netop børnenes perspektiv. Her stilles der ikke spørgsmål ved om de må det. Eller om det er rigtig eller forkert. I Forvandlingen er det børnenes egne udsagn og tanker. Her er ”Forvandlingen” noget af det bedste, der er lavet på dansk.

“Forvandlingen” har verdenspremiere på CPH: DOX den 17. marts.: Billetter finder du her.

Læs også: Aids-Fondet lukker Checkpoint klinikker