SAMFUND

Aids-Fondet lukker Checkpoint klinikker

Aids-Fondet lukker checkpoint klinikkerne i Odense og Aalborg. Organisationen fik ikke penge fra den såkaldte SSA-reserve.
Foto: Aids-Fondet

Checkpoint-klinikkerne i Aalborg og Odense lukker og åbningstiden i Aarhus og København bliver markant skåret. Det er resultatet af at Aids-Fondet ikke fik penge fra den såkaldte SSA-reserve.

Det så ellers længe ud til at klinikkerne blev reddet på målstregen med en forlængelse af den eksisterende bevilling. Men da Fondet ikke får flere penge gennem SSA-forhandlingerne har Aids-Fondet været nødt til at opsige 23 medarbejdere. Alle var netop genansat i januar i forbindelse med forlængelsen.

Det betyder i praksis at klinikkerne i Aalborg og Odense lukker ved månedens udgang. Mens klinikken i Aarhus går fra to til en ugentlig åbningsdag. I København skæres en åbningsdag, så klinikken fremover kun har to åbningsdage.

“Jeg er rystet og ærlig talt skuffet over, at de resultater vi leverer, ikke betyder noget. Den eneste forklaring jeg kan se, er, at vi er blevet glemt. Vi havde en satspuljebevilling, men satspuljeordningen er lukket og vi har ikke haft en reel chance for at komme over på SSA-reserven”, udtaler AIDS-Fondets forebyggelseschef Thomas Hübertz.

“Antallet af brugere i vores klinikker er steget mere end 100% de sidste to år. Vi løfter en stor forebyggelses- og rådgivningsopgave, som det offentlige nu selv skal løfte. Og en stor del af vores brugere ønsker ikke at benytte det offentlige sundhedssystem, da de ikke føler sig trygge. De risikerer at blive tabt nu”, tilføjer han.

Checkpoint er populært

AIDS-Fondets Checkpoint-klinikker testede sidste år næsten 12.000 mennesker for sexsygdomme. Tilbuddet har på nuværende tidspunkt ikke kapacitet til at hjælpe alle dem, der kommer. Hver uge bliver 40-50 personer afvist, fordi der ikke er tid nok. Med en nedskæring vil det tal blive endnu større.

“Klamydiaepidemien slog rekord i 2021, og gonorré og syfilis er i stigning. Vi risikerer, at mørketallet for sexsygdomme ryger i vejret. Og det har langt større konsekvenser. Både for den enkelte og for samfundet. Det er at gamble med sundheden”, fortæller Thomas Hübertz. “Derudover viser vores tal fra den seneste måned, at vi ikke bare løfter en vigtig testopgave – vi når også de allermest udsatte. 33% af vores brugere rapporterer, at de har været udsat for grænseoverskridende oplevelser i forbindelse med sex og over halvdelen af vores brugere er LGBT+ personer. De føler sig trygge hos os. Hvor skal de nu gå hen?”, spørger forbyggelseschefen.

Hos Aids-Fondet håber man nu, at man med en plads på finansloven kan sikre financieringen for i år.  Men resultaterne fra den forhandling er ikke på plads endnu.

Aids-Fondet har startet en underskriftindsamling på Facebook og på Aids-Fondets hjemmeside: På få dage har man allerede samlet knapt 1800 underskrifter.

Men Fondet står ikke alene. Der er stor opbakning fra både miljøet og flere kendte personligheder.

Infernal-frontkvinden Line Rafn har blandt andet lagt følgende opfordring ud på Instagram.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lina Rafn (@linarafn)

Læs også: Tantra retreat for mænd i pinsen