SAMFUND

Yahya Hassan springer ud som politiker for Nationalpartiet

Formand for Nationalpartiet, Kashif Ahmad (t.v.), og Yahya Hassan, blev grillet af journalisterne efter Hassans timelange – og velforberedte – tale. Den unge digter og debatør blev præsenteret som kandidat for Nationalpartiet ved et pressemøde på Hotel Stay i København, tirsdag 7. april.
Foto: Skærmdump fra TV2 News

Med ord som ‘multiseksuelle’ forhold og ‘doggystyle’ indtog debatøren, digteren og samfundsrevseren, Yahya Hassan, den politiske scene for det relativt nye parti, Nationalpartiet, der med sloganet ‘Vi er Danmark’ ønsker at bygge bro mellem de parallelsamfund, der efterhånden er opstået i det yndige, danske land.

Partiet mangler endnu over 11.000 vælgererklæringer, for at nå op på de 20.260, der gør partiet opstillingsberettiget ved næste valg.

I et timelangt indlæg med alt fra fokus på farlige imamer, ghettoer i Danmark, holdninger til Israel/Palæstinakonflikten samt håb om et samfund med højt til loftet, fik Danmark i dag, tirsdag 7. april, en ny, intelligent og spændende stemme i det politiske landskab.

Da ordene var udtømt fra den 19-årige Yahya Hassans manuskript, der lige så vel kunne blive en bestseller hos Arnold Busck, fulgte flere politiske topjournalister op med spørgsmål, der nærmerede sig det både indskrænkede og arrogante.

Spørgsmål som “Er I et brunt parti?” fra en journalist, der åbenbart ikke ved hvad lige præcis den betegnelse står – eller rettere stod for – i forbindelse med den seneste verdenskrig – samt et par pistolrettede spørgsmål fra andre profilerede journalister i lokalet på Hotel Stay i København, talte i en vis grad ned til et parti, der nu forsøger at sætte det spørgsmål på dagordenen, som flest danskere i følge en ny meningsmåling Konsekvensen af en sådan dom kan i sidste ende betyde at medlemmerne af Folketinget, kan erklære Yayha Hassan uværdig til, at indtage en stol på Christiansborg.

Det skal blive spændende, at følge partiet, der nu har fået en spidskandidat, som vil bygge bro frem for at splitte og efter den timelange debut sidder man tilbage med en fornemmelse af, at dét projekt rent faktisk godt, kan gå hen og lykkes.

Tilbage står naturligvis, at få svar på, hvordan Nationalpartiet, med partileder Kashif Ahmad, hans to brødre og nu Yahya Hassan i spidsen, vil forsøge at bygge bro over de kløfter, der findes i dagens samfund mellem de muslimske miljøer og det ‘etablerede’ Danmark.

Hvad tænker man om centrale LGBT-rettigheder, regnbuefamilier og andre spørgsmål, som ligger vores LGBT-verden på sinde? Hvordan vil Nationalpartiet navigere i et vanskeligt farvand mellem dagligdag og tro, hvor jo specielt spørgsmål om homoseksualitet og accept af dette dukker op, som et brandvarmt emne. Senest omtalte vi, her på outandabout.dk den vanskelige balancegang, personificeret ved Michael Sinan Aslanes, når man taler islam og LGBT-spørgsmål.

Ifølge dr.dk har Nationalpartiet kun 8.560 godkendte vælgererklæringer, ud af de i alt 20.260, som skal til for at blive opstillingsberettiget, så det er uden tvivl et kapløb med tiden, hvis vi skal se valgplakater for Nationalpartiet, Ahmad og Hassan ved det kommende valg.

Er Yahya Hassan og Nationalpartiet et lyst forårshåb for alle danskere og de moderate muslimer, der ønsker et frit tænkende Danmark. Med plads til både islam, kristendom og ateister samt det der ikke lader sig definere? Med plads til både homoer, heteroer og alt omkring? Eller er opgaven for stor og ender det hele som en regulær maveplasker?

Det er store spørgsmål, som i sidste ende er op til vælgerne, når Helle Thorning trykker på valgknappen. Indtil videre handler det først og fremmest for Hassan, Ahmad og Nationalpartiet om, at samle yderligere 12 000 vælgererklæringer, før broen man taler om i det nye parti, kan påbegynde ‘byggeriet’ og holde rejsegilde.