SAMFUND

X Faktor-Sarah i Folketinget

Sarah Glerup røg ud i andet liveshow ved X Factor på DR, men nåede at give mindst tre minoriteter et stærkt og smilende ansigt: Mennesker med handicap, lesbiske og dem fra Vandkants-Danmark. Den 4. april tiltræder hun som vikarierende folketingsmedlem for Enhedslisten.
Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Lesbiske Sarah Glerup er for mange mest kendt som årets Sarah fra X Faktor. Nu skriver hun historie, når hun den 4. april indtræder i Folketinget som det første medlem i kørestol – og første medlem med X Faktor-baggrund.

At Sarah Glerup nu bliver Folketingsmedlem skyldes, at hun er suppleant for Enhedslistens Pelle Dragsted, som tager selvbetalt uddannelsesorlov fra den 4. april for at færdiggøre sin uddannelse.

Vil kæmpe for rettigheder for handicappede

På Enhedslistens hjemmeside udtaler Sarah Glerup:

”Jeg er stolt over at kunne træde til og bidrage til vores folkestyre, nu hvor Pelle Dragsted tager orlov. At jeg samtidig er med til at skrive Danmarkshistorie, fordi jeg har min kørestol med, er ret vildt”.

”Helt lavpraktisk er der nogle udfordringer, fordi folketingssalen ikke er handikaptilgængelig. Man kan ikke komme på talerstolen, og jeg kan ikke nå stemmeknappen. På sigt skal det løses, for demokratiet bør være for alle. Men lige nu og her må vi finde på kreative, midlertidige løsninger”.

Sarah Glerup forudser stor betydning af den synlighed hendes tilstedeværelse i folketingssalen vil give:

”En befolkningsgruppe, der slet ikke er repræsenteret, bliver let glemt, når vi vedtager lovgivning. Det kan jeg forhåbentlig rokke ved. Jeg bliver den første, men forhåbentlig ikke den sidste i kørestol i Folketinget. Der er tydeligvis nogle barrierer i samfundet, som gør det svært at nå dertil med et handikap. Dem må vi se at få gjort kål på”.

Enhedslistens gruppenæstformand, Pernille Skipper, ser frem til at Sarah kommer ind som suppleant:

”Som aktiv i Enhedslisten har Sarah altid rykket grænser og skubbet den handicappolitiske kamp fremad. Jeg er slet ikke i tvivl om, at hun vil gøre det igen ved at være den første med kørestol i Folketinget”.

Om Sarah Glerup

Sarah Glerup er 31 år, bosat på Frederiksberg og suppleant og folketingskandidat for Enhedslisten i Københavns Storkreds. Hun er cand.mag. i medievidenskab og til daglig ansat som kommunikationsrådgiver hos Enhedslisten. Hun har ved flere lejligheder rykket nye grænser på vegne af mennesker med handikap, senest som verdens første X Factor deltager med respirator.

Kilde: Enhedslisten