KULTUR

Vil Overborgmesteren kysse en hiv-smittet?

Tør Overborgmester Frank Jensen kysse en hiv-smittet?
Foto: Pilu Ottosen

Hiv-Danmark blev fredag den 27. maj fejret på Københavns Rådhus med taler af Overborgmester Frank Jensen, og Hiv-Danmarks formand Helle Andersen, som spurgte Frank Jensen, om han vil kysse en hiv-smittet.

Hiv-Danmark blev grundlagt i 1991 af hiv-smittede, som ønskede at etablere rådgivning og forskellige former for støtte til hiv-smittede, pårørende og efterladte. Det var i en tid, hvor hiv blev til aids og også betød, at rigtig mange i løbet af den proces mistede kontakten til familie, venner og kolleger.

I sin tale fremhævede Frank Jensen det store arbejde Hiv-Danmark har lagt i bestræbelserne på at bedre vilkårene for hiv-smittede.

Overborgmesteren fortalte også, at han personligt har mistet en der stod ham nær til aids.

Vi står sammen

Også Hiv-Danmarks formand Helle Andersen gik på talerstolen, og takkede for et mangeårigt godt samarbejde med Københavns Kommune, Sundhedsforvaltningen og Social- og omsorgsforvaltningen.

”I Danmark har vi i dag fod på hiv og hiv-epidemien er aflyst herhjemme, der er simpelthen ikke længere tale om en epidemi, for der er ikke længere en eksponentiel vækst i sygdommen i Danmark. Det har vores infektionsmedicinere lige meldt ud”, fortalte Helle Andersen til bifald fra de fremmødte.

”Det kan hiv-smittede tage en stor del af æren for. Danske hiv-smittede er nogle af de dygtigste i verden til at tage vores medicin. Vi er dermed velbehandlede og kan ikke give smitten videre. De fleste hiv-smittede i Danmark kan i dag se frem til en livslængde, som stort set svarer til den generelle befolkning, og velbehandlet hiv smitter ikke. Betyder det så, at alt er godt og vi kan lukke butikken?”

”Det er desværre ikke tilfældet. For hiv er stadig en sygdom, der er omgærdet af stigma og diskrimination, ” konkluderede Helle Andersen.

”Vi står sammen i Hiv-Danmark og i hiv-miljøet, fordi vi ønsker at gøre en forskel, vi arbejder for at styrke viden og indsigt i livet med hiv og tilbyder hiv-smittede og pårørende et stærkt fællesskab, fordi det betyder så meget at kunne mødes med ligesindede. Et fællesskab der er drevet af frivillige græsrødder og mennesker berørt af hiv.”

Frank, vil du kysse en hiv-smittet?

Helle Andersen sluttede sin varme tale med en særlig opfordring:

”Til slut vil jeg fortælle om en af de konkrete kampagner Hiv-Danmark og AIDS-Fondet har arbejdet med de senere år, nemlig kyssekampagnen. For det er nemlig noget, der virker. Asger Aamund har gjort det, Huxi Bach har gjort det og nu vil jeg så høre dig Frank, om du har mod på at kysse en hiv-smittet, for så stiller jeg gerne op.”

Godt nok er Overborgmesteren gift, men det hindrede ham ikke i at tage mod Helle Andersens udfordring. Så der blev kysset på Rådhuset til vild jubel fra tilskuerne.

Efter kysseseancen var der traditionelle Rådhuspandekager og minglen.

Annette fra Kafe Knud og formand for Hiv-Danmark, Helle Andersen.
Foto: Pilu Ottosen

 

Læs også: Du er hiv-positiv! Hvad gør man så