ANMELDELSER

Viggo Mortensen som undertrykt homo i ny film

Falling er Viggo Mortensens debut som instruktør.  Foto: Nordisk Film

Den danske super-stjerne er både skuespiller, instruktør og meget mere i filmen ’Falling’ om en bøsses forhold til sin aldrende far.

Man siger, for mange kokke fordærver maden, men hvad hedder det, når der er for få? Ud over instruktion og skuespil står Viggo Mortensen også for manuskriptet, musikken og er desuden med-producer. Det har påvirket hans debut som instruktør.

Far-søn udfordringer

Handlingen udspiller sig i nutidens USA og er centreret omkring en homoseksuel mands forhold til sin aldrende og senile far, der er en gammeldags landmand af den rå og kompromisløse type. Det er to verdener, der må og skal kollidere. Filmen veksler frem og tilbage mellem nutid og fortid uden, at man helt får fortalt alle detaljerne i historien.

Kejtet kejtethed

Lance Henriksen er formidabel i rollen som den gennem-ubehagelige far, mens filmverdenens p.t. mest kendte dansker har nok gabt over lidt for meget i sin debut som instruktør. I hvert fald virker hans præstation som den homoseksuelle Johnny ikke helt troværdig. Det er, som om der mangler øjnene udefra, der kunne sige: ”Dine homo-kejtede bevægelser er lidt for indstuderede og tilfældige.” Johnnys partner Eric, der spilles af canadiskfødte Terry Chen, virker derimod helt naturlig i rollen som ægtefælle og far til deres fælles adoptivdatter.

Et godt tema

Bland Out & Abouts læsere er der nok mange, der vil kunne nikke genkendende til en fars nedværdigende behandling af sin homoseksuelle søn – eller i det mindste til det komplicerede far-søn forhold. Nogle vil også kende den evige søgen efter respekt eller blot et gran af accept. I Falling får sønnen ingen af delene, men det når ligesom ikke helt ud fra lærredet og ned i maven på tilskuerne.

For andre, der ikke har erfaring med filmens tema, vil den sikkert forekommer mere vedrørende og chokerende, og derfor har den helt klart sin berettigelse som en åbenbaring. Og dem kan vi ikke få nok af.

Flotte billeder

Det er synd, at man som homo bliver lidt hægtet af på grund af Mortensens udfyldelse af homo-rollen, for det er en smuk film med et roligt tempo. Dog kan det diskuteres, om der burde have været en decideret børne-instruktør, da flere af smårollerne heller ikke er helt overbevisende. Andre vil nok savne et markant højdepunkt eller en overraskende begivenhed fra den splittede families fortid, der eller let ville kunne drages ind i den anvendte flash-back fortællestil.

Bør du se den?

På den positive side skal nævnes, at det homoseksuelle tema tager bagsædet i forhold til beskrivelsen af en meget vanskelig og kolerisk mand, der ikke kan acceptere at blive gammel. Det kan ofte virke befriende – og befordrende for den homoseksuelle sag – at man ikke skal pensle vores livsstil op og ned ad stolper med lyserøde fjer-boa’er og skinger musicalsang. Så på den baggrund bør man se Falling og nyde præstationerne fra de tre hovedrolleskuespillere, der alle har skandinaviske rødder. Også selv om der måske mangler en kok – og et par krydderier.

Falling er et intimt drama om en mands forhold til sin aldrende far.  Foto: Nordisk Film

Falling. Instruktion og manuskript; Viggo Mortensen. Med Lance Henriksen, Viggo Mortensen og Sverrir Gudnason. Længde 112 min. Premiere den 5. november 2020.

 

Læs også: PROUD! Filmfestival – Overblikket 2020

Læs mere om regnbuefamilier her.