SAMFUND

Vi er værre end det værste, du kan forestille dig

Bent Jacobsen.

Bent Jacobsen begyndte som 21-årig i tilbage i 1972 at komme i Bøssernes Befrielses Front, BBF, som dengang holdt til i Huset i Magstræde.

”Vi var delt op i to grupper: Der var dem, som gerne vil diskutere marxistiske teorier, og så os andre, der var mere aktivistiske. Efter vores møder om mandagen gik vi hen på en cafe/bar, som hed De 3 Musketerer nær Nikolaj Plads. Der var dengang forbud mod, at to mænd dansede sammen i det offentlige. Det var vi vrede over, og vi dansede sammen, og det tillod de os,” husker Bent Jacobsen.

Proteserne virkede, og danseforbuddet blev fjernet ved indgangen til 1973. Det var på et tidspunkt, at ordet bøsse virkelig var et skældsord.

”Ordet bøsse blev opfattet som et skældsord på linje i dag med røvpuler. Vi sagde til folk: Vi er værre end det værste, I kan forestille sig. Vi ville skubbe til holdningerne i samfundet,” forklarer Bent Jacobsen.

Han skrev sange og tog dem med til mandagsmødet i BBF. Og en sang til hurtigt til flere sange.

”Jeg ville gerne have de andres kommentarer til sangene, og jeg håbede, at andre også ville skrive nogle sange. Men det var der ikke,” fortæller Bent Jacobsen i podcasten Regnbueland til journalisten Bjarne Henrik Lundis.

Bent Jacobsen havde hørt om, at pladeforlaget Demos havde udgivet pladen Kvinder i Danmark, og han gik med tanker om at udgive en plade om at være bøsse. For det fandtes ikke dengang.

Bent Jacobsen fik også kontakt med sangeren Benny Holst, der i 1970’erne var en kendt sanger og sangskriver på venstrefløjen, og som igen fik fat i Anders Koppel fra Savage Rose. Pladen blev udgivet med nogle af datidens bedste musikere og udkom i 1975.

”Pladen hed Bøsse, og der stod Bøssernes Befrielsens på omslaget. For sangene handlede om det, som vi lavede i Bøssernes Befrielses Front, BBF. Pladen fik stor omtale, og jeg blev interviewet i TV Avisen på Danmarks Radio, som dengang var den eneste landsdækkende TV-kanal herhjemme. Og jeg fik ret gode anmeldelser. Pladen solgte desværre ikke ret meget,” husker Bent Jacobsen.

Senere har flere anmeldere dog kåret pladen Bøsse som en af de 10 vigtigste udgivelser fra 1970’erne, og den er i dag blev et samlerobjekt i LGBT+ miljøet.

Senere blev Bent Jacobsen uddannet som skuespiller og lavede blandt andet masser af seksualpolitisk teater i mange sammenhænge, blandt andet I Bøssehuset på Christiania. I dag er han stadig medlem af Schwanzen Sänger Knaben, som stadig optræder med vovede numre for eksempel i Bøssehuset.

Læs også: Øget støtte til LGBTQI+ personer på flugt