Velspillet Indenfor murene er tankevækkende evig aktuel
Henri Nathansens stykke Indenfor murene er en klassiker. Siden premieren i 1912 har den spillet flere end 500 gange på nationalscenen. I dag er den flotte, let moderniserede 2024 opsætning, lige så aktuel som ved premieren for 100 år siden.
I 2024 opsætningen af Henri Nathansens Indenfor murene er det Jens Albinus og Bodil Jørgensen, der tager tag med livet, generationer, kulturforskelle, kærlighed, had, og krig, og ikke mindst begreberne os, dem, og de andre. Jøder og verden af i går, i dag og i morgen. Det i rollerne som det karismatiske jødiske ægtepar Adolf og Sara Levin.
Når i direkte sammenhæng nævnes skuespillernavne som John Price, Paul Reumert, Jørgen Reenberg, Clara Pontoppidan, Karen Berg, og Ghita Nørby, der tidligere har spillet førnævnte roller, så forstår man, at hovedrollerne i Indenfor murene er med at definere, hvem der gennem tiden har været vores største skuespillere.
Om Jens Albinus og Bodil Jørgensen indskriver sig i den del af teaterhistorien, må fremtiden vise, men sikkert er det, at de på hver deres måde, udøver en kraftpræstation af dimensioner. I øvrigt på samme vis som de øvrige skuespillere i stykket. Og hvor især Emil Prenter og Zaki Nobel i rollerne som sønnerne Hugo og Jacob Levin, i den grad også skal fremhæves.
Tilført et moderne snit
Det er Det Kongelige Teaters teaterchef Morten Kirkskov, der har instrueret stykket. Sammen med scenograf Steffen Aarfing og ikke mindst lyddesigner Morten Laursen Hastrup, har han formået at tilføre stykket et moderne snit.
Et snit, der gør historien nutidig. Et snit, der får os til at tænke, kan had, familiesplittelse, det at mixe forskellige folkeslag og etniciteter, fortsat spille en ødelæggende rolle i menneskers liv. Så stor en rolle, at det kan ødelægge familier, skabe generationskløfter, og skabe krig mellem folkeslag.
Indenfor murene har tidligere været spillet i tung opsætning med tunge møbler, og hvor man var inviteret ind i et gammelt jødisk hjem.
I I Kirkskov og Aarfings version er møblerne barberet ned til nærmest ingenting. Til gengæld danner tre enorme flytbare mørke træpaneler ramme om det meste af fortællingen. Flot vel gennemtænkt scenografi.
Samtidig er der lagt en smuk lydkulisse ind over dele af stykket. Mesterligt smukt!
Stykket
Handlingen i Indenfor murene tage delvist udgangspunkt i Henrik Nathansens families egen jødiske historie fra 1700-tallets Fredericia og Randers. En historie, der i teaterversionen udspiller sig i en jødisk vekselerfamilie, der foruden forældrene består af deres tre voksne børn: Esther Levin, spillet af Emilie Kroyer Koppel, og førnævnte Emil Prenter som Hugo Levin, og Zaki Nobel som Jacob Levin.
Børnene er lige så forskellige som forældrene: Datteren Esther er den oprørske, der ønsker at gå egne veje, sønnen Hugo er den støttende og forstående, mens den anden søn Jacob hører kun sig selv, taler faderen efter munden, og elsker sin førstefødte datteren Sara, højere end noget andet. Derfor mundheldet han udtrykker igen og igen, Så lad dog barnet. Et mundheld, der i dag er allemandseje.
Problemstillingerne, for der er flere
Det store problem i familien Levin er, at datteren Ester forelsker sig i etatsråd Hermings søn Jørgen Herming. Og familien Herming er ikke jøder. Og så er der lige det faktum, at etatsråd Herming, spillet af Lars Brygmann, for år tilbage har afvist Adolf Levin, da han søgte job. Og det glemmes ikke.
Som enhver kan forstå, er der hermed lagt op til masser af konflikter: Konflikter mellem ægteparret Adolf og Sara Levin, mellem især far Adolf og datter Esther, mellem brødene Hugo og Jacob, mellem de elskende Esther og Jørgen, og ikke mindst mellem etatsråd Herming og fondsvekselerer Adolf Herming. Og så er der lige Meyer, nuanceret spillet af Nicolai Dahl Hamilton, som Adolfs højre hånd, mulige fremtidig partner i vekselerfirmaet, og ikke uden interesse for Esther Levin.
Slår gnister
Stykket byder altså på masser af konflikter, men det til trods, er det ikke et tungt traurigt stykke. Der er masser af morsomme bemærkninger, så latteren får også let løb en aften i selskab med familierne Levin og Herming.
Det er bestemt ikke kedeligt, og trods de mange muntre episoder, ofte selvmodsigende replikker, karaktererne imellem, så er det ikke mindst de verbale slagsmål, der i den grad bærer skuespilkunsten igennem. Det er formidabelt godt spillet, så mon ikke Albinus og Jørgensen indskriver sig i denne del af teaterhistorien med deres roller.
Konflikter, håb, og kærlighed
Og så må det ikke glemmes, at konflikter vil der desværre nok alle dage være: Mellem ægtefolk, søskende, familier, generationer, folkeslag, og mellem folk af forskellig etnicitet.
Men skal vi ikke afslutningsvis nævne, at der også er masser af kærlighed at spore mellem ægtefolk, søskende, familier, generationer, folkeslag, og mellem folk af forskellig etnicitet. Så med det in mente, er der vel stadig en spire af håb for fremtiden: For mennesker er vi dog alle, som det så fint siges i Indenfor murene.
Out and About giver fem store stjerner for en velfortalt historie med dramatiske højdepunkter, flot scenografi, og ikke mindst mange stærke skuespilpræstationer.
Kort om forestillingen
Spillested: Det Kongelige Teater, Gammel Scene
Spilleperiode spiller frem til 17. februar.
Det kreative team:
Dramatiker: Henri Nathansen
Iscenesættelse: Morten Kirkskov
Medvirkende skuespillere:
Jens Albinus: Adolf Levin
Bodil Jørgensen: Sara Levin
Emilie Kroyer Koppel: Esther Levin
Joachim Kubel: Jørgen Herming
Lars Brygmann: Etatsråd Herming
Stine Stengade: Etatsrådinde Herming
Emil Prenter: Hugo Levin
Zaki Nobel: Jakob Levin
Jela Natius Abildgård: Dina Levin
Nicolai Dahl Hamilton: Meyer
Livia Teodora Lupu/Frederikke Kofoed Heiberg: Lille sara
Lene Strate: Hushjælp hos Levins
Jakob Haahr Andersen: Tjener hos Hermings