KULTUR

Uganda forsøger igen med ekstrem anti-homolov

Fra en tidligere demonstration mod homoseksualitet og rettigheder for homoseksuelle i Uganda.

Homoseksuelle risikerer dagligt overgreb i Uganda. Ny lov vil gøre det endnu værre for dem, mener Amnesty International.

Homoseksuelle i Uganda lever i konstant fare for at blive overfaldet og udsat for vold, og snart kan forholdene bliver endnu værre for de homoseksuelle i det afrikanske land.

En omstridt homolov, der i 2014 blev underkendt af domstolen på grund af en teknikalitet, er igen på tegnebrættet.

”Det vi hører fra vores partnere, er, at der nu er blevet skrevet et udkast til en ny lov. Som i princippet er den samme lov med et nyt navn. Men den er skærpet, fordi den også kriminaliserer organisationer, der arbejder for homoseksuelles rettigheder”, siger Helle Jacobsen, der er kampagneleder hos Amnesty International.

Loven vil også betyde livstidsfængsel for homoseksuelle og rapporteringspligt i landet, hvor det i forvejen er ulovligt at være homoseksuel.

”Det er meget risikabelt at være homoseksuel i Uganda, man risikerer en række overgreb, bare fordi man er homoseksuel.”

”Det er overgreb på gaden af tilfældige mennesker, overgreb i familien, overgreb i skolen og det kan være nægtelse af adgang til sundhed. Og det helt store problem er, at myndighederne ikke beskytter homoseksuelle mod overgreb,” siger Helle Jacobsen.

Så sent som i sidste uge rapporterede en partnerorganisation om to overfaldsepisoder på homoseksuelle i landet.

Der er da også kun 10 personer, der officielt står frem som homoseksuelle i det afrikanske land.

Resten holder deres seksualitet hemmelig eller forsøger at forlade landet.

Ifølge Helle Jacobsen har den voldsomme homofobi spor helt tilbage til kolonitiden, da briterne skrev et forbud mod homoseksualitet ind i landets forfatning.

Siden er homohadet blevet næret af religiøsitet og uvidenhed.

”Der er en kæmpe religiøs modstand fra kristne i Uganda mod homoseksuelle. Især præsterne er meget aktive og prædiker desværre ofte homofobi i kirkerne. Og så er der også meget uvidenhed,” siger Helle Jacobsen.

At det er med livet som indsats at være homoseksuel i landet stod for alvor klart i 2011, da homoforkæmperen David Kato Kisul blev myrdet i sit hjem.

Alligevel er der stadig personer i landet, der kæmper for de homoseksuelles rettigheder.

”Jeg er fuld af beundring for de mennesker, som kæmper for homoseksuelles rettigheder i Uganda – fordi de gør det med livet som indsats,” siger Helle Jacobsen.

Kilde: ritzau

 

Læs også: Mugabe roser Ugandas homolovgivning