SAMFUND

Udstillingen Positive Portrætter skal nedbryde fordomme om hiv

Palle Lykke Ravn fra Struer sammen med AIDS-Fondets præsident Susse Wold ved fernisering af udstillingen Positive portrætter på Københavns Rådhus.   Fra den 8. juni kan udstillingen opleves i Herning.   Foto: Aids-Fondet

Herning: “Positive Portrætter” hedder udstillingen, der fra 8. juni kan ses i Bredgade 30 i Herning. En udstilling, der skal vise et nyt billede af hiv og mennesker, der lever med sygdommen.

Det er AIDS-Fondet og Kulturfest Herning der står for udstillingen, som viser tolv store malerier af mennesker, der lever med hiv. Alle er malet af kunstmaler Mathilde Fenger, der fik opfordringen til at male billederne fra Aids-Fondet.

De tolv portrætter på halvanden gange to meter, afbilleder tretten mennesker med hiv. Et af portrætterne er af Palle Lykke Ravn fra Struer. Han stiller op, fordi han gerne vil fjerne det tabu, som bliver ved med at hænge ved hiv.

“Det er mit håb, at vi kan få smidt fordommene om hiv og aids i skraldespanden. De hører en anden tid til”, udtaler Palle Lykke Ravn.

Han var ni år, da han og 90 andre danske blødere blev smittet med hiv gennem deres livsvigtige blødermedicin – 24 af dem overlevede. Der var mange hårde år, hvor døden var tæt på, men i dag har han liv næsten som alle andre.

“I dag er jeg 48 år, er gift og er far til tre drenge, noget der virkede som en uopnåelig drøm i mange år”, fortæller Palle Lykke Ravn.

Palle Lykke Ravn er selv til stede, når der er åbningsreception for udstillingen den 8. juni kl. 13.

Omgærdet af tabu

Hiv og aids er ikke noget, vi taler om. De færreste af os kender nogen, der har hiv. De fleste af os har et billede af, at det er noget, som var et stort problem for mange år siden – eller langt fra, hvor vi bor.

Men for 6.800 mennesker herhjemme er hiv ikke et falmet billede fra fortiden. De lever med sygdommen.

“Det er ikke længere en dødsdom at få hiv, og de fleste lever et godt liv med sygdommen, men der et tabu, som bliver ved med at klæbe til sygdommen. Det skal vi gøre op med, for tabuet gør det svært for mange at leve med hiv”, udtaler direktøren for Aids-Fondet Lars Christian Østergreen.

Han forklarer, at frygten og fordommene lever videre, selvom der er sket en enorm udvikling medicinsk, og vi i dag ved meget mere om sygdommen.

“Det virker som om vores billede af hiv er frosset på det tidspunkt, hvor de store aids-kampagner stoppede. Og der ikke længere blev talt om hiv og aids. Vores billede af hiv er sammen med frygten og fordommene gået i arv, så unge vokser op med vores opfattelser fra dengang”, tilføjer Lars Christian Østergreen.

Udstillingen kan opleves i Bredgade 30 i Herning fra den 8. – 15. juni.