SAMFUND

Udenrigsministeren uddyber kritik af Rusland

Udenrigsminister Anders Samuellsen (LA) uddyber nu sin kritik af Rusland og Tjetjenien for forfølgelse af homoseksuelle.
Foto: Liberal Alliance

Efter kritik for sin løftede pegefinger overfor Rusland på twitter i forbindelse med forfølgelsen af homoseksuelle i Tjetjenien uddyber udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) nu sit og Danmarks standpunkt.

Så sin hjemmeside skriver Udenrigsministeriet, at den danske udenrigsminister tager dyb afstand fra de seneste ugers meldinger om forfølgelse, tortur og drab på homoseksuelle i Tjetjenien.

I forlængelse af forlydender om forfølgelse af homoseksuelle i Tjetjenien udtaler udenrigsminister Anders Samuelsen:

”Som så mange andre er jeg forfærdet over de seneste ugers meldinger om forfølgelse, tortur og drab på homoseksuelle i Tjetjenien. Både som minister og som privatperson tager jeg den dybeste afstand fra forbrydelser mod mindretal, ikke mindst seksuelle mindretal.”

Påvirket af LGBT-miljøet

Udenrigsministeren tog i første omgang afstand fra forfølgensen på Twitter den 11. april. Det affødte kritik fra flere sider, som mente, at det var for vag en måde at kritisere på, og at kritkken næppe ville nå til Moskva. Udenrigsministeriet udtalte, at Twitter skam var en officiel måde at kommunikere på.

Udenrigsminister Anders Samuelsens tweet om forfølgelserne i Tjetjenien fra 11. april.
Foto: Ander Samuelsen / Twitter

Det ser nu ud til, at kritikken har haft effekt, hvilket underbygges af udenrigsministeren:

”Jeg har modtaget mange henvendelser i sagen fra bekymrede borgere og organisationer, herunder fra LGBT-miljøet i Danmark. Til dem vil jeg sige: Regeringen tager sagen meget alvorligt. Forfølgelse, drab og tortur må og skal ikke foregå i Europa eller andre steder i verden. Rusland har en international forpligtigelse til at beskytte alle sine borgere i hele den Russiske Føderation. Derfor har vi fra dansk side taget sagen op, og vil gøre det igen, i OSCE, FN og Europarådet.”

Gennem Danmarks ambassade i Moskva vil Udenrigsministeriet fortsætte med at følge situationen tæt.