SAMFUND

Tysk homomagasin: Jim Lyngvild er racist og homofob

Jim Lyngvild i Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen i Berlin. Filmen er nu erstattet af en anden, efter kritiske artikler om Jim Lyngvild.
Foto: Pilu Ottosen

Film med den danske designer Jim Lyngvild er fjernet fra berømt mindesmærke i Berlin over nazisternes drab på 50.000 LGBT’ere under Anden Verdenskrig. Danskeren beskyldes i tysk homomagasin for at være racist og homofobisk. Dansk turist står bag beskyldningerne.

Har du været i Berlin, har du måske også besøgt det nationale mindesmærke for nazisternes drab på 50.000 LGBT’ere fra 1933 til 1945, ”Denkmal für die im Nationalsozialismus verfolgten Homosexuellen”. Den store hule betonkasse kasse viser i sit indre en evig film af to unge kyssende mænd. Den ene mand er Jim Lyngvild.

-Eller VAR Jim Lyngvild, for nu er filmen erstattet af en lignende med to andre unge fyre. Den oprindelige film var instrueret af danske Thomas Vinterberg.

Det sker efter tre artikler i det tyske homomagasin Siegessäule, hvor Jim Lyngvild blandt andet kaldes racist og homofob. Det skriver Ekstra Bladet fredag, og de har fået oplysninger bekræftet af den tyske pendant til LGBT Danmark, LSVD.

Dansk turist står bag balladen

Hele balladen er startet af en dansk turist, der henvendte sig til Siegessäule, som efterfølgende har gravet i sagen. Deres konklusion er, at Jim Lyngvild gennem de sidste år har udtrykt racistiske, sexistiske og homofobiske holdninger. Det fremhæves også, at Jim Lyngvild er ven med Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, og at han har stemt på Dansk Folkeparti.

Bøsser er nogle kællinger

Ekstra Bladet har kontaktet Jim Lyngvild, og som de første fortalt ham om det skete, og efter den første overraskelse har lagt sig griner han af sagen:

”Hvor er det skønt. Det her viser, at nogle især homoseksuelle mænd har en tendens til at være de største kællinger, når det kommer til at føle sig forfulgt eller indtage offerrollen. Hvorfor skulle det gøre mig til en dårligere homoseksuel, at jeg er ven med Pia Kjærsgaard? Derudover er det mig den morsomste gåde, at jeg som homoseksuel mand skulle være homofob”, siger Jim Lyngvild fredag til Ekstra Bladet.

Chokerede tyskere

Hos LSVD, den tyske pendant til LGBT Danmark, bekræfter man, at man aktivt er gået ind i kampen for at få Jim Lyngvild fjernet fra monumentet.

”Vi var totalt i chok og misfornøjede, da vi fandt ud af, at en af deltagerne i videoen er kendt for at have ytret homofobiske, sexistiske og nationalistiske holdninger. I denne uge konfererede vi derfor med foreningen bag mindesmærket. Vi anbefalede, at man erstattede filmen med en anden, der allerede var tilgængelig”, skriver talsmand Markus Ulrich fra LSVD i en mail til Ekstra Bladet.

Foreningen Stiftung Denkmal er ansvarlig for mindesmærket, og de bekræfter, at videoen med Jim Lyngvild er fjernet, men har ikke yderligere kommentarer.

Lyngvild: Ja, jeg er nationalist

Jim Lyngvild er rystet over de tyske beskyldninger, som han mener kommer af misundelse over den succes, han oplever som blandt andet designer. Han slår fast, at han hverken har noget imod andre minoriteter eller homoseksuelle.

I interviewet med Ekstra Bladet bliver Jim Lyngvild spurgt hvordan han har det med at blive kaldt nationalist.

”Jeg er da nationalist. Men jeg er ikke ekstremist. Jeg er stolt af mit land, og jeg vil gerne beskytte det mange år fremover. Hvis det betyder, at man ikke må præge et monument for forfulgte homoseksuelle, så fred være med det. Jeg er mega kritisk over for dem, der bruger islam til at begå ulovligheder, men jeg er ikke kritisk over for Fatima, der er en integreret del af det danske samfund. Det havde de også fået at vide, hvis de havde kontaktet mig”, siger han.

Ikke kontaktet af Siegessäule

Jim Lyngvild understreger, at han ikke er kritisk over for dem, der har fjernet videoen. Han er kritisk over for homomagasinet Siegessäule, som han siger ikke har kontaktet ham i forbindelse med artiklerne. Og så har han ikke meget til overs for den danske turist, som har startet balladen med sin henvendelse til Siegessäule.

”Det er så typisk, at der sidder folk og laver hetz-kampagner uden at have nosserne til at spørge mig, hvad det handler om. Fordi jeg siger, hvad jeg mener og ikke lægger mig ned for det politisk korrekte, så er jeg åbenbart en trussel i nogle homoseksuelles øjne”, siger Jim Lyngvild.

Taget ud af sammenhæng

I artiklerne beskrives blandt andet, at Jim Lyngvild i en Facebookopdatering fra 2012 skrev ”lede perkersvin”. Men Siegessäule undlader at nævne sammenhængen. Ifølge Jim Lyngvild faldt ordene i forbindelse med, at en gruppe unge med minoritetsetnisk baggrund havde råbt ’bøssesvin’ efter ham på gaden.

Nyheden har vakt interesse verden over, og er omtalt i flere medier. Blandt andet i San Fransisco.