SAMFUND

Transkvinder udelukkes fra kvindeskak

Transkvinder sættes skakmat af det internationale skakforbund FIDE.
Foto: Steve Buissinne/Pixabay

Det internationale skakforbund udelukker de næste to år transkvinder for at deltage i skakturneringer med kvinder.

Hvis man de næste to år vil stille op i forbundets officielle turneringer for kvinder, så skal man være født som kvinde.

Til BBC oplyser det internationale skakforbund FIDE, at man i  mange sportsgrene allerede har indført egne politikker, fordi lovgivningen omkring transkønnede atleter udvikler sig hurtigt.

”Derfor vil vi overvåge udviklingen og se, hvordan vi kan anvende det i skak. Vi mener to år er et rimeligt tidsrum, så vi får tid til at udarbejde en grundig analyse af udviklingen”, siger forbundet til den britiske tv-station.

Det vil fortsat være muligt for transkønnede spillere at deltage i den åbne del af turneringer i forbundet. Udfordringen er dog, at det her primært er amatører, der deltager.

Skakforbundets beslutning kommer på baggrund af, at en lang række forbund og sportsorganisationer allerede har indført regler for transpersoners deltagelse.

Senest forbød det internationale atletikforbund, IAAF, transkvinder, som har gennemgået mandlig pubertet, at deltage i kvindernes internationale konkurrencer.

Farlige og latterlige regler

”De nye regler for kvindeskak vil medføre unødig skade for transspillere og kvinder”, udtaler den professionelle skakspiller Yosha Iglesias, der selv er transkvinde, til BBC.

Hun får opbakning fra flere anerkendte kvindelige skakspillere. Den kvindelige stormester Jennifer Shahade kalder ligefrem de nye regler for latterlige og farlige.

”Det er indlysende at forbundet ikke har rådført sig med transkønnede spillere i forbindelse med denne beslutning. Jeg vi opfordrer til at forbundet ændre kursen”, uddyber hun overfor BBC.

Af de nye regler fremgår det desuden, at en spiller, som har opnået kvindetitler og derefter skifter køn til mand, vil miste sine titler.

Skifter en mand køn til kvinde, må vedkommende dog gerne beholde sine titler.

Mere om det internationale skakforbund FIDE finder du her.

Læs også: Lettere at være bøsse i København