SAMFUND

Trans-aktivist opstiller for Venstre

”Der skal være kortere afstand mellem unge og Frederiksberg Rådhus. Mange unge søger mod København og tror, at det hele sker i København. Men Frederiksberg har rigtig meget at byde på.”
Foto: Lone Israelsen

”Jeg oplever helt klart, at der er sket nogle ryk i både Venstre og andre partier i takt med, at man har fået en anden forståelse for køn og kønsidentitet,” siger Lai Christian Balsig. Han er kandidat til kommunalvalget på Frederiksberg.

Til kommunalvalget den 21. november opstiller Lai Christian Balsig for Venstre i Frederiksberg Kommune.

I LGBTQ-miljøet er han kendt som forkæmper for trans-rettigheder, bestyrelsesmedlem i Copenhagen Pride og tidligere bestyrelsesmedlem i LGBT Ungdom. Men siden 2013 har han også været medlem af Venstre og Venstres Ungdom.

”Jeg havde læst samtlige programmer igennem fra alle partierne og ungdomspartierne. Man kan aldrig blive 100 procent enig med noget som helst parti – det tror jeg ikke, der er nogen, der er – men jeg fandt ud af, at jeg var mest enig med Venstre og Venstres Ungdom,” fortæller Lai Christian Balsig.

Dobbeltudspring på Facebook

De første par år som medlem af Venstre og Venstres Ungdom var Lai Christian Balsig ikke særlig aktiv, og han havde ikke fortalt partifællerne, at han er transkønnet.

”Dengang var det blot venner og familie, som vidste, at jeg var transkønnet. Men da jeg sammen med andre trans-forkæmpere blev indstillet til Menneskerettighedsprisen, sprang jeg helt ud,” siger han.

Prisen er en hæderspris fra Rådet for Menneskerettigheder, og den blev uddelt 8. december 2016.

”Dagen, hvor vi fik menneskerettighedsprisen, lavede jeg et dobbeltudspring på Facebook, hvor jeg både fortalte, at jeg er transkønnet og homoseksuel. Man er altid spændt på, hvordan folk reagerer, men i Venstre og VU har reaktionerne været super-cool. Jeg har fået mange kærlige og omsorgsfulde spørgsmål om for eksempel, hvordan det går med min transition.”

Lai Christian Balsigs udspring som transkønnet og homoseksuel har ikke skadet den politiske karriere i Venstre. Her i 2017 blev han valgt til formand for Venstres Ungdom Frederiksberg og som nummer fem ud af 14 kandidater på Venstres liste til kommunalvalget på Frederiksberg.

Lai Christian Balsig håber fra januar, at kunne indtage en plads i Byrådssalen på Frederiksberg Rådhus.
Foto: Lone Israelsen

Støtte fra Venstre-ministre

Lai Christian Balsig mener, at der er sket meget i Venstre både på trans-området og LGBTQ-området generelt.

”Sundhedsminister Ellen Trane Nørby har flere gange sagt, at vi skal kigge på individet først og anerkende transkønnede som mennesker, der er ved deres fulde fem og godt forstår, hvad de vælger at gå ind til. Og at dette skal afspejle sig i behandlingsplanerne,” siger Lai Christian Balsig.

”På en anden front har ligestillingsminister Karen Ellemann har været meget god til at deltage i LGBTQ-arrangementer, og vores formand og statsminister gik med i priden. Regeringen har også været med til at løfte Happy Copenhagen 2021-buddet.”

Happy Copenhagen går ud på at få World Pride og EuroGames til den danske hovedstad i 2021.

Venstre stemte imod

I 2014 stemte Venstre imod loven, som gav transkønnede lettere adgang til juridisk kønsskifte. Men det bør man ikke blive ved med at hænge sig i, mener Lai Christian Balsig.

”Dengang var man jo heller ikke klar til at fjerne transkønnethed fra den psykiatriske diagnoseliste. Jeg oplever helt klart, at der er sket nogle ryk i både Venstre og andre partier i takt med, at man har fået en anden forståelse for køn og kønsidentitet. Rom blev ikke bygget på en dag, og det gjaldt også, da homoseksualitet i sin tid blev fjernet fra den psykiatriske diagnoseliste,” siger han.

”Nu ser vi en mere moderne forståelse af køn og kønsidentitet, og det smitter også af på, hvordan politikerne stemmer. Det kunne man se, da Folketinget fjernede transkønnethed fra diagnoselisten.”

Fokus på de unge

Lai Christian Balsig afviser, at transkønnedes rettigheder og andre LGBTQ-spørgsmål skulle være irrelevante for byrådsmedlemmerne.

”Man kan være med til at præge dagsordenen i kommunalbestyrelsen i forhold til toiletforhold og badefaciliteter i de offentlige institutioner. Det samme gælder i forhold til opkvalificering af ledere, plejepersonale, pædagoger og lærere,” siger Lai Christian Balsig.

Ud over mangfoldighedsspørgsmålet er hans primære politiske mærkesag at skabe bedre forhold for unge på Frederiksberg.

”Der skal være kortere afstand mellem unge og Frederiksberg Rådhus. Mange unge søger mod København og tror, at det hele sker i København. Men Frederiksberg har rigtig meget at byde på. En uddannelsesinstitution som CBS laver en masse fedt diversitetsarbejde og er rigtig god til at inkludere de unge i, hvad der skal ske på CBS. Det kunne jeg godt tænke mig, at Frederiksberg Rådhus skal lade sig inspirere af,” siger Lai Christian Balsig.

”Rådhuset har lavet et ungeråd for 16-19 årige, men jeg kunne også godt tænke mig at kigge på muligheden for et ungdomspolitisk hus i stil med det, de har vedtaget i Aalborg. Her vil ungdomspartierne kunne skabe et fællesskab, og et ungdomspolitisk hus er særligt relevant på Frederiksberg, hvor lejepriserne er så høje.”

Imod det konservative styre

Frederiksberg er kendt som en af Danmarks stærkeste bastioner for Det Konservative Folkeparti, som har styret kommunen siden 1909.
Venstre er derimod lillebror og har blot tre mandater i Frederiksbergs kommunalbestyrelse. Af og til har det slået gnister mellem de to borgerlige partier.

”Vi har tre mandater lige nu, og jeg er sikker på, at borgerne på Frederiksberg kan få øje på, at jeg vil kunne gøre en stor forskel i den konservative og gammeltænkende Frederiksberg Kommunalbestyrelse. Her besidder Venstres spidskandidat, Jan E. Jørgensen, alle de rigtige borgmester-kvaliteter,” siger Lai Christian Balsig.