ANMELDELSER

Tivolirevyen genopstået

Årets genopstandne Tivolirevy lever helt op til de høje forventningerne. Her er det Linda P som bollecoach.
Foto: Camilla Winther

Tivolirevyen vender tilbage til Glassalen i Tivoli. Det sker med en sjov forestilling, hvor især Andreas Bo og Linda P imponerer. Længe siden vi har grinet så meget og så længe.

Den imødesete genrejsning af Tivolirevyen i Glassalen i Tivoli, lever til fulde op til forventningerne: Den er særdeles underholdende. Den har lidt politiske spark til højre og venstre, eller lige midt i mellem, for hvad er rødt og hvad er blåt, lilla, kan også være pænt. Og så foregår det hele i rask tempo.

I spidsen for revyen står dansk revys nu vel efterhånden også kronede dronning Lisbet Dahl og med kapelmester James Price ved dette musikalske ror. Deres samspil gennem mange år i en anden stor revy er velkendt for de fleste, og de vover såmænd også pelsen i et par numre i Cirkusrevyen. Et par numre, der læner sig tæt op ad, hvad de tidligere har præsteret – med succes. Dahl og Price et fint fint makkerpar. De ping-pong´er med hinanden, og det kommer dem begge til ære. Og publikum elsker det. Ikke mindst i slutnummeret i 1. akt Humørbomben med tekst af Carl-Erik Sørensen.

Så for Lisbet Dahl har det scenemæssigt tydeligvis ikke gjort skade, at et stort telt placeret nord for København, nu er skiftet ud med et glashus i Københavns centrum.

Derfor kan vi også indledningsvis fastslå, at de begge er budt særdeles varmt velkommen i Carstensens gamle have, i forbindelse med premiere i Tivoli.

Det´ mit Tivoli

Og apropos premiere, så hedder åbningsnummeret Det´mit Tivoli med tekst af Adam Price og musik af bror James Price. Åbningsnummeret er en sjov idé, hvor hver af de fem skuespillere på scenen Lisbet Dahl, revydebuttanterne Linda P og Nicolai Jørgensen, Andreas Bo, og Carsten Svendsen, hver især fortæller om deres allerførste Tivoli-besøg.

Det er nostalgisk, smukt, lidt rørende, og hvor deres nok så forskellige små historie sjovt flettes sammen til sidst. Godt fundet på – sandt eller usandt er ligegyldigt.

Det royale islæt

Siger man revy, siger man også den kongelige familie. Tekstforfatterne Vase & Fuglsangs har skrevet et særdeles underholdende nummer, Familieterapeuten. Her møder vi Københavns Kommunes familieterapeut, superflot spillet af Nicolai Jørgensen, der i den grad giver den gas. Det med opkald fra såvel Paris, som fra København til familieterapeuten. Super morsomt nummer, vidunderligt leveret af revydebutanten, der således skyder revyen ekstra godt i gang.

Dårligt har Nicolai Jørgensen forladt scenen før nu psykologen Jytte, får besøg af en vis Mette F. Sidstnævnte, altså statsministeren, kan slet ikke forstå, at ingen kan forstå, at hun kun vil Danmarks det bedste.

I de to roller ser vi en særdeles afdæmpet Lisbet Dahl, og med en Andreas Bo, der er vidunderligt underholdende som landets statsminister, ja, så længe hun da endnu ikke er blevet FN generalsekretær.

En af landets absolut dygtigste

Andreas Bo kan i den grad sætte en grimasse og en mine, så han med få virkemidler ligner og ikke mindst lyder som enhver kendis. Andreas Bo må med rette regnes som en af landets dygtigste parodister. Han er ubetalelig morsom som Mette F, og hans parodier bliver stadig bedre, efterhånden som revyen skrider frem. Således ikke mindst i nummeret 180 år, hvor han skal planlægge Tivolis 180-års fødselsdag, der finder sted i år i august måned. Her viser han et hav af kendisser på scenen, såmænd også en række udenlandske, som gerne med videohilsen vil ønske tillykke til Carstensens gamle have.

Han er ustyrligt morsom som SFs Villy Søvndal, ham med the pole, der i den grad brillerer med sine direkte oversættelser fra engelsk til dansk, og omvendt. 180 år er igen en super fin tekst af Vase & Fuglsang, og vi må glædes hver gang det makkerpar leverer tekst til en revy. Sjældent rammer de ved siden af, og slet ikke i årets Tivolirevyen.

Også Linda P debuterer med bravur

Som indledningsvis nævnt er Linda P ny på revyscenen. Hun er ikke mindst kendt for sine mange stand-up shows.

I en sjov tekst af hende selv, og de to veteraner Lisbet Dahl og James Price, gør hun og den særdeles erfarne revyskuespiller Lisbeth Dahl op med faggrænser: Lisbet som revystjerne, Linda P som stand-up´eren der gerne vil lære Lisbets kunst med at få publikum i sin hule hånd. Super sjovt nummer, derpå flere gange får en til at tænke på det gamle nummer Tømmerflåden med Dirch Passer og Jørgen Ryg.

Nummeret Faggrænser går direkte over i Adam Prices tankevækkende tekst Mail til Putin. Så fra det morsomme over i det særdeles dystre, og med dyb alvor leveret af Linda P. Også flot revydebut til hende, der følges op i Lars Bisgaard og Rasmus Søndergaards Bollecoach. Nærmere forklaring næppe nødvendigt, men sjovt er det, også selvom det rammer under bæltestedet.

Fra pjat til ægte sommersatire

Naturligvis skal også Carsten Svendsen, der i 2017 blev kåret til Årets Revydebutant, på banen. Det gør han i det lidt vel pjattede ud- og omklædningsnummer Verdensstjernen. Idéen til det nummer er revyens instruktørs Lisbet Dahls, og med tekst af hende selv og Leif Maibom. Nummeret udføres som mime, men med speak af Nicolai Jørgensen.

Verdensstjernen lægger op til et fint fint nummer Lizette, ja naturligvis om Lizette Risgaards lidt hurtige afgang fra fagorganisationen FH. Teksten står Leif Maibom for, og spørgsmålet er da også, hvem tager på røven, og røven på hvem? Lisbet Dahl giver i den grad Lizette liv.

Kvinderne i hans liv

Også nummeret Skat hot med særdeles sjov tekst af Carsten Colling går rent ind. Det er som flere af de andre numre hylende morsomt, og hold da op hvor Andras Bo og Linda Ps figurer i den grad supplerer og klæder hinanden.

Klæder hinanden gør Lisbet Dahl og Linda P også i nummeret Løkke træf. Lisbet Dahl har flere gange tidligere i teltet på Bakken givet den i nummeret som Venstres nu tidligere formand, Moderaternes nuværende formand Lars Løkke. I Carl-Erik Sørensens fine nummer møder vi såvel den private Løkke som den offentlig kendte Løkke, politikeren Løkke. Det er godt tænkt, og godt udført.

Klart godkendt – længe siden grinet så meget

Tivolirevyen 2023 bliver forhåbentlig startskuddet på en ny revytradition i den smukke gamle have. Numrene i årets revy viser talent og bredde i dansk revytradition. Det er sjovt, det er tæt på at være grænseoverskridende, og så giver enkelte numre også stof til eftertanke.

Revyen giver i den grad oprejsning til Lisbet Dahl for hendes lidt uheldige deroute fra sidste års Cirkusrevy. Hun genrejses i den grad og får flot med og modspil af Linda P., Andreas Bo, Nicolai Jørgensen og Carsten Svendsen.

Tivolirevyen tjener i den grad til ære, og giver lyst til meget mere. Lad os håbe at en ny Tivolitradition er vakt til live. Vi kan næsten ikke vente til 2024, og tøver ikke med at give 5 flotte stjerner for en veloplagt revy.

Længe siden vi har grinet så meget, og så længe. Tak for grinene, også de tårevædede.

Kort om Tivolirevyen 2023

Spillested: Glassalen i Tivoli i København.

Spiller frem til 5. august 2023

Medvirkende: Lisbet Dahl, Andreas Bo, Linda P. Nicolai Jørgensen, Carsten Svendsen

Instruktør og kunstnerisk leder: Lisbet Dahl

Kapelmester: James Price

Scenograf: Rikke Juellund

Koreograf: Peter Friis

Kostumier: Pia Myrdal

Billetter og spilletider finder du her.

Læs også: Bakkens Hvile – ’Knaldfrække og kønspolitiske tekster’