OPINION

Tillykke til USA’s LGBT’ere med Obamas valgsejr

USA’s lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner kan prise sig lykkelig over, at demokraten Barack Obama vandt en overbevisende valgsejr over republikaneren Mitt Romney.

Af Kaj Erik Andersen

Politisk står jeg meget langt fra Barack Obama, alligevel vil jeg ønske USA’s lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner tillykke med, at demokraten Obama stadigvæk er deres præsident.

Noget af det første Barack Obama gjorde, da han blev præsident i 2009, var at meddele, at USA alligevel støtter FN deklarationen om en verdensomspændende legalisering af homoseksualitet. Den havde den tidligere præsident George W. Bush ellers afvist et par måneder før.

Det havde i mange år været forbudt for hiv-smittede at besøge USA, det fik Obama lavet om på, ved at underskrive “Ryan White hiv/aids Treatment Extension Act of 2009”, der fjernede indrejserestriktionerne.

Obama indbød desuden homoaktivister til et uformelt møde i Det Hvide Hus, for at fejre 40 året for de homoseksuelles Stonewall opstand i 1969.

I sin første valgperiode lykkedes det ligeledes Obama, at forbedre forholdene for homoseksuelle i U.S. Army, ved at få afskaffet Bill Clintons forhadte ”Don’t Ask, Don’t Tell” forordning, som gik ud på, at bøsser og lesbiske godt kunne være ansat i militæret, hvis de blev i skabet, til gengæld var det forbudt at spørge til soldaternes seksuelle orientering. Men hvis det kom frem, at de var homoseksuelle, blev de afskediget uden tøven.

Den kultur fik Barack Obama gjort op med, ved at ligestille homoseksuelle med heteroseksuelle i USA’s væbnede styrker.

Han udnævnte også den lesbiske politiassistent Sharon Lubinski, som USA’s første US Marshal.

Obama fik ligeledes indført en lov, der har til formål, at bekæmpe hadforbrydelser, også kaldet Matthew Shepard-loven. Den var opkaldet efter Matthew Shepard der blev brutalt mishandlet i 1998 og efterladt hjælpeløs på et øde sted, fordi han var bøsse. Shepard døde senere af sine voldsomme kvæstelser.

Præsident Obama deltog også i ”The It Gets Better Project”, som i 2010 blev skabt af journalist Dan Savage og hans partner Terry Miller, efter en række tragiske selvmord blandt unge lgbt-personer i USA. Projektet gik ud på, at prominente amerikanere indspillede videoer, hvor de fordømte lgbt-mobning. Projektet blev hurtigt taget op i andre lande, heriblandt Danmark.

Barack Obama har desuden skiftet holdning til ægteskabelig ligestilling for homoseksuelle, i sine første fire år i Det Hvide Hus.

Det var nemlig hans faste overbevisning, at ægteskabet kun var rigtigt for en mand og en kvinde. Det slog han tydeligt fast, da han blev valgt til præsident i 2008.

Men han blev så at sige tvunget til at skrifte holdning. For det første fordi udenrigsminister Hillary Clinton udtalte sin støtte til, at bøsser og lesbiske selvfølgelig havde krav at kunne indgå ægteskab. Det afgørende stød til Obamas modstand kom dog først, da hans vicepræsident Joe Biden bakke op om de homoseksuelles ægteskabsrettigheder. Det var simpelthen umuligt for protestanten Obama, ikke at bakke denne holdning op, når katolikken Biden gik i brechen for den.

I hele sin valgkamp har Barack Obama slået på, at lgbt-rettigheder er en afgørende forskel på ham og den republikanske udfordrer Mitt Romney. Lgbt’erne var heller ikke glemt i den takketale han holdt, her til morgen dansk tid, da sejren var i hus.

Derfor lykønsker jeg USA’s lgbt’ere helhjertet. Også fordi de ville have været ilde stedt hvis det republikanske makkerpar Mitt Romney og Paul Ryan havde indtaget Det Hvide Hus, med alle deres fanatiske religiøse fordomme som ledesnor i de næste fire år. Det ville have været et alvorligt tilbageslag i lgbt’ernes kamp for ligestilling.

Desuden vedtog et flertal af vælgerne i delstaterne Maine og Maryland, at lovliggøre ægteskabelig ligestilling for homoseksuelle, ved de første folkeafstemninger, om dette spørgsmål i USA’s historie.

Samtidig afviste vælgerne i Minnesota at gøre samkønsægteskaber ulovlige.

I Wisconsin var valget også historisk. Her blev den 50-årige åbent homoseksuelle Tammy Baldwin valgt til Senatet, som den første åbent homoseksuelle senator i USA nogensinde.