KULTUR

Tiden er moden: Cosy Bar dropper smøgerne

Det er slut med cigarretskodder på Cosy Bar fra nytår. Baren holder åben nytårsaften, men holder derefter en rengøringspause, og åbner igen den 4. januar.
Foto: Lone Israelsen/www.loneisraelsen.dk

Ejeren af Cosy Bar Camilla Lantz tager et stort skridt, når hun – igen – gør sin bar røgfri fuldt bevidst om, at mange vil hade det, og mange – forhåbentlig – vil elske det.

Det er ikke første gang, Camilla Lantz forsøger at gøre noget ved røgen på Cosy Bar. Første gang var i 2014, hvor to specielle rygeborde skulle sørge for ren luft. Det blev ikke en succes, og efter et par måneder var Cosy igen et rygersted. Men denne gang går hun all in, og gør den gamle bar totalt røgfri fra nytår.

– Hvorfor skal Cosy være røgfri?
”Det er et emne, der vil skille vandene, og et emne der formentlig, vil gøre mig rasende upopulær hos nogen, elsket af andre, og så er der dem, der bare vil være ligeglade. Men er der egentlig nogen, der er, eller kan være helt ligeglade?”, spørger Camilla Lantz retorisk, inden hun ridser rygelovgivningen op:

”Der blev indført nye rygeregler i Danmark den 15. august 2007, og de medfører, at der er røgforbud indendørs på arbejdspladsen. Der er undtagelser, idet man må ryge i rum, hvor der kun arbejder én person ad gangen, og der kan indrettes rygerum eller rygekabiner. Der er forbud mod rygning indendørs på restauranter, caféer og barer som er på over 40 kvadratmeter”, fortæller Camilla Lantz.

Sådan er reglerne, og gennem årene har der været grint, og/eller grædt over de mange kreative krumspring danske beværtninger har gjort for at komme under de 40 kvadratmeter, som ikke inkluderer afgrænsede scener med mere.

Har løjet og snydt

Camilla Lantz virker fast besluttet på at gøre op med Cosy Bar som rygerbar, og hun fortæller ærligt om den kreativitet der blev taget i brug, for at kunne beholde denne status efter de nye regler trådte i kraft i 2007.

”Vi har kæmpet, og vi har målt. Vi har løjet, og vi har snydt. Cosy er jo ikke under 40 kvadratmeter, hvis vi virkelig tænker os om, og ikke forholder os til alle de fantom-tiltag, vi har foretaget os gennem årene. Ene og alene, fordi vi var bange for, at rygerne ikke ville komme hos os”, fortæller hun overraskende, og tilføjer, at hun vil undlade at gå ind i de sundhedsskadelige bivirkninger, der er forbundet med at have et rygersted både for aktive og passive rygere. De er indlysende, som hun siger.

Nu skal det være! Camilla Lantz gør Cosy Bar røgfri fra nytår.
Foto: Lone Israelsen
Tæt på at lukke

I 2014 ansatte Camilla Lantz René Beck som bestyrer på Cosy Bar, og det var meningen, at hun selv skulle trække sig fra den daglige ledelse.

”René Beck kom til Cosy i en meget turbulent tid. Vi havde mistet vores morgenbevilling, og var i unåde i store dele af LGBT-miljøet. Men René havde en vision om, at Cosy skulle være røgfri, og den delte jeg, og jeg bakkede op om den. Vi indkøbte endda to super dyre rygeborde, der ikke hjalp en disse, kun for at mindske harmen hos rygerne. Men i takt med at bevillingssagen skred frem, var vi ved at dø på omsætningstallene, så blev jeg sgu bange for, hvor vi var på vej hen”, fortæller Camilla Lantz om den måske mest turbulente tid i Cosys lange historie.

”Så det letteste var at droppe rygeforbuddet. Det er altid nemt at være bagklog, så det vil jeg undlade.”

Tiden er moden

Fire år efter sit første forsøg er Camilla Lantz overbevist om, at tiden er moden til det endelige opgør med rygningen på Cosy Bar.

”Der er gået fire år, og det er gået hurtigt, men nu er det tid. Jeg ryger ikke selv, men har gjort det, og jeg har også selv siddet for enden af baren og været bange for, at man snart ikke må være nogen steder, fordi man er ryger. Men det nytter ikke at blive ved med at sætte hensynet til rygerne forud for ikke-rygerne, og blive ved med at holde fast i dem. Det er tid til, også i LGBT-miljøet, at følge trop med resten af København, hvor der heller ikke må ikke ryges indenfor de fleste steder”, forklarer Camilla Lantz om sin beslutning.

”I dag forstår jeg faktisk ikke helt, hvad jeg har været så bange for. Det er jo ikke fordi, vi står bedre nogen steder, fordi vi tilbyder rygning. I min optik står vi dårligere. I min optik er der kun én vej, og det er den vi tager nu, og René Beck startede i 2014. Cosy vil være røgfri fra 1. januar 2019.”

No mercy fra kunderne

– Hvilken respons forventer du fra kunderne?
”Jeg forventer, at der vil være rigtig mange, der bliver sure over at vi afholder dem fra at ryge, og dem vil vi miste som gæster. Der vil være ”No Mercy” i deres dom over Cosy. Det forstår jeg godt, jeg tager jo et fristed væk, og giver det til nogle andre. Jeg håber dog på, at de skuffede og vrede miner, vil stå i skyggen af, at rigtig mange bliver glade for, at deres stemme bliver hørt, og at vi nu også kan tilbyde et ikke-rygersted i Københavns LGBT-nattemiljø. Der er ingen tvivl om, at Cosy vil komme til at forandre sig, i takt med at rygningen bliver fjernet”, fortæller Camilla, og kommer ind på de fysiske forandreringer der skal ske:

Indbydende lækkerhed

”Det store ulækre udsugningsrør bliver taget ned og smidt ud. Vægge og lofter bliver skrubbet og vasket ned i eddike og salmiak, og så slutter vi med en ordentlig omgang maling. Der bliver sat duftere op, og hvad der skal til for, at Cosy ikke længere lugter som en sur dame med et twist af nikotin. Hun skal være en indbydende lækkerhed med gode tilbud.”

Inspiration fra Hamborg

I efterårsferien var Camilla Lantz med sin mor Britha på studietur i Hamborg. ”Vi var på de lækreste, mest sexede og lumre steder. Det osede af lækkerhed, fra det øjeblik man trådte ind ad døren, og det vildeste man duftede af, når man forlod stedet, var opstemthed. Der vil jeg gerne hen med Cosy. Jeg vil gerne have et lækkert sted, der ikke lugter som et surt gammelt askebæger, og jeg håber, at miljøet er klar til det. Jeg håber, vi sammen kan have et lummert sted, hvor man kysser hinanden i gulvet, og er lækre sammen uden en tung dis af nikotin.”

– Hvad skal rygerne gøre, hvis de gerne vil nyde den nye lækkerhed på Cosy?
”Vi sætter nogle enkelte borde op i porten, men det vil være med styring, for vi kan ikke acceptere en udefest for rygere, da vores hensyn til naboerne er større.”