Ti bud på oplevelser i Aarhus festuge
Under temaet “Mind the Gap” skydes Århus Festuge i gang på torsdag.
Aarhus er igen klar til den traditionsrige Aarhus Festuge. I dagene 24. august til 3. september er paletten gjort klar med en farverigt udbud af kultur. Det sprængfyldte kulturprogram dækker alt fra banko til ballet og gallerier til gademusikanter. Et program med mere en 1000 programpunkter fordelt ud over hele byen.
Vi kommer her med ti bud på din Festuge.
-
Uofficiel åbning – United Change.
Aarhus Festuge og Teatret Svalegangen inviterer en tur i Tivoli Friheden.
Her kan du opleve en lang række fantastiske scenekunstnere fortolke FNs verdensmål, som man aldrig har fået dem præsenteret før.
Per Vers er aftenens konferencier. Mens The Antonelli Orchestra spiller op til et både underholdende og oplysende sceneshow med fokus på vores fælles bæredygtige fremtid. Oplev blandt andet: Andreas Odbjerg, Medina, Aarhus Gospel Singers og JJ Paulo. Stand-Up med Michael Schøt, performancen Human Plant, luftkunstneren Ester Wrobel, Holstebro Dansekompagni og teaterkompagniet Don Gnu.
Tid: 24. August
Sted: Tivoli Friheden. Billetter og info finder du her.
-
Natten – en teaterkoncert.
Aarhus Teater har premiere på deres ventede teaterkoncert: Natten. Tilbage i 2017 vandt teateret en Reumert for forestillingen “Lyden af de skuldre vi står på”. En meget omtalt teaterkoncert med nyfortolkninger af den danske sangskat.
Nu gør man det igen. Med natten som tema, har de plukket en buket, blandt salmer, vuggeviser og højskolesange. Fra de velkendte som Natten er så stille, Stille nu, Sig nærmer tiden og I østen stiger solen op til de nyeste højskolesange.
Den internationalt anerkendte kunstnerduo Den Sorte Skole kreerer sammen med Aarhus Teaters huskomponist Marie Koldkjær Højlund en unik strøm af elektronisk samplede lydbilleder, der giver sangene nyt spændende liv.
Tid: Fra 24. august
Sted: Aarhus Teater. Billetter og info finder du her.
-
Bendik Giske og Mykki Blanco
Bendik Giske voksede op i Norge som homoseksuel mand. Under sin tid på musikkonservatoriet i København kom han til at hade det straighte og mandlige establishment, som udgjorde den skandinaviske jazzscene. Så han skabte sin egen form. Giske bruger kroppen som inspiration og udtryk, samt særlige vejrtræknings teknikker. Den norsk saxofonist og kunstner Bendik Giske har base i Berlin. Hans stil er kendetegnet ved utrættelig kropslighed, sårbarhed og udholdenhed. Kroppen er central i hans virke og underforstået queerness, som har hjulpet ham med at skabe sin egen lyd og udtryk.
Den amerikanske rapper Mykki Blanco har på sin egen farverige og innovative vis skubbet til grænser i hiphoppen i over et årti.
Hun markeret sig stærkt med en række powerfulde og ekstravagante live-optrædener, og mange vil sikkert huske hendes vitale performance på Roskilde Festival i 2013. Hun er kendt for at levere et totalshow, der på både hudløs, underholdende og vedkommende vis blander trans- og queer-aktivisme, støj, pop, punkattitude og tunge trap-beats. Og som samtidig vrider vrangen ud på hiphopscenens problemer med misogyni og homofobi.
De optræder begge som en del af Alter Festivalen hvis program er en anbefaling i sig selv at dykke ned i. Festivalen er en fast del af Aarhus Festuge og er det grænsesøgende og eksperimentelle. Du får klare Berliner undergrunds vibes. International og lokal, på en og samme tid.
Hvornår: Festivalen finder sted fra den 24. til 26. August.
Info: Billetter købes på Alters hjemmeside, hvor man også kan læse om det samlede lineup og venues.
-
En Magisk Dreng.
På Klostertorv i Aarhus centrum, kan man hele ugen opleve en lang række koncerter, talks og meget mere. Den første lørdag kigger Teater Katapult forbi, med et sneakpeak på den nye kammermusical EN MAGISK DRENG i samarbejde med Jacob Damsgaard Ditlev. Den handler om at vokse op i et lille jysk landsbysamfund som præstens søn og føle sig anderledes end alle de andre. Om identitet, homoseksualitet og tro.
Tekst og musik er skrevet af Jacob Damsgaard Ditlev og Kristoffer Rahbek. På Cluster Square vil Jacob, samt et hold performere og en pianist spille et uddrag af sangene og scenerne fra forestillingen og fortælle om udviklingsprocessen.
Tid: 26. august kl 16.30.
Sted: Cluster Square. Der er fri entré.
-
Trivsel Talks
I en kuppel i byparken, vil der hele ugen igennem være talks med temaet trivsel som anker.
Der vil for eksempel være en hel aften med fokus på mænds trivsel, hvor bl.a. den populære instagrammer Herlige Svend med det borgerlige Sebastian Lynggaard vil diskutere mænds manglende moderne forbilleder. Og blandt de mange andre af ugens spændende samtaler finder en Queers’ Talk om Nonbinaritet, og LGBTQ+ Slænget der kommer forbi og fortæller om deres oplevelser med krop, kropspositivisme, samt hvordan unge (queer) kroppe repræsenterede i medier og gennem dating(apps). Der er gratis adgang til alle samtaler.
Tid: Fra d. 27. august til 01. september.
Sted: Kuplen i Byparken.
Se alle talks her.
-
Mølleparkens gratis musikmekka
Om du er til hiphop, tung rock, jazz, alternativ elektronisk eller lidt af det hele, er M56;10 i Mølleparken stedet du skal søge hen. Her er der god mulighed for at få stillet din koncertsult.
Præmissen for stedet er simpel. Hver dag skiftes en række af byens både etablerede, men også helt nye arrangører til at bestemme programmet på scenen i Mølleparken. Det giver et stort mangfoldigt program, hvor du har god mulighed for at lære nyt, få stillet nysgerrighele og mødt på vækstlag, samt bands der er brudt igennem og brager der ud af netop nu.
Parken er en stemningsfuld ramme, hvor set er oplagt at mødes med vennerne til en øl og godt til øregangen.
Tid: 25. august – 03. september.
Se alle bands og hele programmet for parken her.
-
Sonjas Søstre på Køn
Sonjas Søstre er et kvindeorkester, der spiller dansk folk-pop. Gruppen blev oprindeligt dannet i midten af 70’erne og opløstes i 1981. Efter en pause på små 30 år samledes orkesteret igen i 2009, skrev nye aktuelle sange og har siden været et aktivt udøvende band. De er kult og mange vil kende dem fra deres utallige koncerter på LGBT+Caféen Shappo. Under festugen spiller de på Køn museet.
Tid: Lørdag den 26. august klokken 13.00-14.15.
Sted: Køn museet – billet kræves og kan købes her.
-
Queer Meditation
Grupperingen: Vi Lever På Polsk, holder queer meditation. Det sker for at styrke, forbinde og fejre delt menneskelighed blandt LGBT+ fællesskabet og vores allierede. Det introducerer måder at møde og pleje den spirituelle side af vores liv på, i en åben og ikke-dømmende atmosfære. Du behøver ikke at betragte dig selv som god til at meditere for at prøve. Det er altså en mulighed for at prøve noget nyt og møde et nyt safespace.
Tid: 02. september kl. 14.00.
Sted: Radar, der er gratis entré. Mere info kan du få her.
-
Cabaret Hystera
Når dørene går op på Rosenteateret den 01. september, vil Va Va Voom tage dig med på en rejse tilbage i tiden. Du vil igennem dans, sang, musik og en kæmpe portion lækkerhed blive præsenteret for en fortælling omkring forskellige personer du i gammel tid ville kunne møde på hysteriklinikken. Cabaretshowet Hystera, udfordrer normerne, tager dig tilbage i tiden og giver et indblik i forskellige tanker, følelser og bevægelser fra forskellige dele af det mørkeste og mest forbudte i sindet.
Tid: 01. september, kl. 19.30.
Sted: Rosenteateret. Info og billetter finder du her.
10.Oplæsning med Elias Sadaq og Lin Melkane
Kom til oplæsning, hvor der bydes velkommen til to unge forfattere, der begge har tilknytning til Aarhus.
Elias Sadaq (f. 1994) er digter, dramatiker og studerende på Den Danske Scenekunstskole. Han debuterede i 2019 med den digitale digtsamling GADESTREGER om at vokse op som queer og muslim i Aarhus V. I 2021 debuterede han som dramatiker på Folketeatret med Den unge Elias’ lidelser, der senere udkom som bog. Hans øvrige værker omfatter b.la. teaterstykket FREMMEDLEGIONEN, og digte udgivet i en lang række tidsskrifter.
Lin Melkane (f. 1994) er uddannet dramatiker fra Den Danske Scenekunstskole. I 2021 debuterede hun med stykket HEY LIN på Team Teatret og Kolding Egnsteater, og samme år udkom Lins første bog Velkommen til og undskyld på Forlaget Nightcore. Melkane har senest fået readet sin monolog “Hvordan kan en vandmand leve uden hjerne” på Blaagaards Teater og Teater Katapult.
Tid: 01. september, kl. 19.00.
Sted: Kunsthal Aarhus. Der er gratis entré.
Læs også:Under tøjet er vi alle nøgne