The Danish Girl – nu som flot danseforestilling.
Holstebro Dansekompagni har nu som de første rettighederne til at omdanne den rørende roman til en danseforestilling. Forestillingen havde verdenspremiere i Vejle i sidste uge og drager nu på landsturné.
Lili Elbes historie er tidligere blevet fortalt. Først i Lili Elbes egen selvbiografi Fra Mand til Kvinde: Lili Elbes Bekendelser, derpå den amerikanske bog The Danish Girl. Siden i Hollywoodfilmen The Danish Girl, der i 2016 vandt en Oscar for bedste kvindelige birolle, Alicia Vikander, og desuden var Oscar-nomineret i kategorierne bedste mandlige hovedrolle (Eddie Redmayne), bedste kostumer og bedste scenografi, er nu sat op som danseforestilling.
Det er dansere fra Holstebro Dansekompagni, der har taget historien til sig og viser den i en flot, smuk, og rørende opsætning. En opsætning hvor dans og musik går op i en højere enhed.
- For Holstebro Dansekompagni har det været afgørende at fortælle historien på den rigtige måde. For på bedst mulig vis at kunne tage hånd om den rørende og vigtige historie, har holdet bag forestillingen samarbejdet med stærke kompetencer indenfor både scenekunst, kønsidentitet og LGBTQ+ miljøet.
Sådan lød det ved annonceringen af forestillingen fra Dansekompagniet, der sammen med Vejle Musikteater havde indbudt til verdenspremieren, og hvor man lader handling følge ordene. Således har man givet hovedrollen som Lili Elbe til den anerkendte og exceptionelle danserinde Bjørk-Mynte Paulse.
Bjørk-Mynte Paulse er selv transkønnet og kender derfor miljøet og det der påvirker det, og hvordan det påvirker os i LGBTQ+ miljøet, fra sit eget liv. Bjørn-Mynte Paulse vandt den store internationale audition sidste år, og kan med sin egen levede erfaring og indsigt som transfeminin tilføre rollen en autenticitet og dybde, der gør værket endnu mere relevant og betydningsfuldt.
Handlingen kort
Einer Mogens Andreas Wegener blev født i 1882 i Vejle, og uddannede sig til maler. Senere rejser han til København, hvor han i 1902 optages på Det Kongelige Danske Kunstakademi. Her møder han kunstmaleren Gerda Gottlieb. De bliver gift i 1904, bliver begge anerkendte kunstnere, og samtidig hinandens livslange støtte.
Gerda, nu gift Wegener, var glad for at male sin mand i kvindetøj, og Einer Wegener, begynder senere offentligt at vise sig i kvindetøj. Det under navnet Lili Elbe.
Som transkvinde kunne Lili Elbe ikke identificere sig som det køn hun fra fødslen var tildelt. Hun rejser derfor i 1931 til Berlin i Tyskland, hvor hun modtager behandling på Magnus Hirschfelds institut i Berlin. Hun får i Berlin i alt fire operationer og bliver dermed antageligt den første i verden til at få foretaget en kønsbekræftende operation.
Senere rejser hun til Dresden, hvor hun når at skrive sin selvbiografi, inden hun dør hvor hun dør 13. september 1931, som følge af komplikationer i forbindelse med operationerne.
Selv udtrykte hun ønsket om at leve som kvinde med ordene: – Jeg vil ikke være et fænomen……Jeg vil være en ganske normal og almindelig kvinde.
Forestillingen som den kan opleves
Forestillingen The Danish Girl er en gribende danseforestilling om at elske – om at elske sig selv som sit sande jeg og om at elske én anden højere end noget andet og stadig give slip på dem. Det er en fortælling om at acceptere og favne sig selv og hinanden.
Allerede fra første sekund, hvor vi møder Lili Elbe på scenen, bevæges vi af kønnet. Hun sidder alene på scenen med sit lange hår, og da det samles og hun vender siden mod sit publikum, drages vi i tvivl: Mand/kvinde – kvinde/mand?
Kort efter kommer Gerda Wegener på scenen og de to drages af hinanden, samtidig med at Gerda er i gang med at hænge billeder op. Billeder uden motiver, da vi ser dem fra bagsiden. Dermed kan de symbolisere såvel det endnu ikke fuldendte og færdige portræt, men de kan også symbolisere de mange forskellige rammer, og dermed de former, vi mennesker sættes ind i, eller har.
Efterhånden kommer stadig flere aktører på scenen, læge, venner, og de som Lili og Gerda omgives af, og det hele går op i en smuk enhed, hvor man som betragter og tilskuer, får lagt stadig flere facetter på, af hvor svært det må have været. Før, under og efter operation.
Dygtige dansere
Som tilskuer taber man undervejs pusten, for smuk, dramatisk og rørende er forestillingen. Man beundres samtidig over så dygtige dansere man kan opleve på scenen.
Til at føre dansen og forestillingen videre frem er en pragtfuld lydkulisse. Den er knasende sprød, og samtidig sart og skrøbelig. Den er krydret med radioklip fra datiden, hvilket yderligere sætter historien i relief – som at være der selv.
De der er vilde med dans med autentisk indhold og ser forestillingen vil ikke være i tvivl, om hvad jeg mener. Også for lydbilledet og musikkens skyld vil jeg meget gerne opleve forestillingen igen, for det er lige så bærende som dansernes smukke performance.
Musik og lyddesign står Christian Tronhjem for – tak for det – mens koreografien er blevet til i samarbejde mellem instruktør Tim Rushton og Holstebro Dansekompagni.
The Danish Girl er en smuk sanselig oplevelse, der fortæller en af de nok mest gribende historier om det at være transkønnet, det at være anderledes, det at være i en anden krop, end den man reelt ønsker, men også om befrielsen ved at få den krop man reelt ønsker. Også selvom det i Lili Elbes tilfælde var for en kort, alt for kort tid.
Korte facts om forestillingen
Medvirkende: Bjørk-Mynte Paulse Jasmine Gordon, Matthew Rawcliffe, Jon Ipina, Elena P. Nielsen og Mikkel Alexander Tøttrup – alle fra Holstebro Dansekompagni.
Koreografi: Tim Rushton og Holstebro Dansekompagni
Musik & lyddesign: Christian Tronhjem
Scenografi & lysdesign: Sarah Fredelund
Dramaturgi og research: Storm Møller Madsen og Levi Stray
Kostume: Åsa Gjerstad
Hår og makeup: Lea Laursen
Varighed: 1 time og 30 minutter med pause
Aldersgruppe: Fra 12 år
The Danish Girl er en co-produktion mellem Holstebro Danse Kompagni og Vejle Musikteater.
Spillesteder: Nykøbing F. Helsingør, Hørsholm, Flensburg, Oure, Sønderborg, Holstebro, Morsø, Kristianstad, Store Heddinge, Hjørring, Aarhus, Odense, Viborg, Ballerup, Aalborg, Esbjerg,
Billetter og spilletider finder du her.
Læs også: La Bohème –socialrealisme og den romantiske syge